NATOs historieforfalskere i norske medier

0

«Si alle hva de gjerne hører – gå stille gjennom alle dører». Basert på en artikkel refusert av Vårt Land.

Av Lars Birkelund.

Emil André Erstad er en av de som har vist oss hva som skal til for å gjøre karriere i norske medier. I mars 2021 serverte han en løgnpakke av krigspropaganda mot Syria,  tre dager etterpå fikk han fast jobb som kommentator for den ‘kristne’ dagsavisen Vårt Land. Og snart ble han en hyppig gjest i NRKs Dagsnytt 18, blant annet som valgkommentator under stortingsvalget i september 2021.

29. desember kom han med lignende propaganda mot Russland, der han oppfordrer til å «gå hardare til verks mot Putins russiske regime». Og middelet bør være mer av det som ikke virker på et så stort land: sanksjoner, samt å stanse godkjenningsprosessen av gassrørledningen Nord Stream 2. Den har kostet anslagsvis 100 milliarder kroner å bygge, men skal altså ikke skal brukes hvis Erstad og andre russofober får det som de vil.  

Dette ønsker han altså i en situasjon der NATO allerede i mer enn 20 år så og si har presset kniven stadig tettere mot Russlands strupe. Erstad er rett og slett ikke i stand til å se saken fra Russlands side og skjønner derfor ikke at NATO-utvidelsene er et eksistensielt spørsmål for Russland. Mennesker som mangler den type empati og aviser som tillater at sånne som han boltrer seg i sine spalter er farlige for verdensfreden.

«Russarane oppfører seg som om dei eig Ukraina», presterer Erstad å si, tydeligvis uvitende om at Joe Biden i sine memoarer skrøt av at han detaljstyrte Ukrainas president Poroshenko da han var visepresident for Obama. Skulle Biden liksom ha mindre kontroll over Ukraina nå som han er president?

Russland ønsker ikke å eie Ukraina, like lite nå som før det NATO-støttede kuppet i 2014, da NATO var med på å skaffe de nye russofobe ukrainske myndigheter som ønsker NATO-medlemskap. Russland ønsker kun at NATO holder sitt løfte om ikke å ekspandere østover, et løfte NATO har brudt FEMTEN ganger allerede.

Erstad insinuerer også at Russland starta krig mot Georgia i 2008. Den krigen var det Georgia som starta ved å angripe Sør-Osettia, en utbryterrepublikk fra Georgia. Og Georgias angrep var oppmuntret av at NATO ønsker Georgia som medlem. Derfor trodde daværende president Mikheil Saakasjvili etter alt å dømme at han ville få NATOs støtte til angrepet. Saakasjvili kom til makta i 2004 som følge av et statskupp, markedsført som en revolusjon, «Roserevolusjonen», støttet av blant andre USA. Saakasjvili ønsket å ta Georgia inn i NATO og EU, så vi trenger ikke å diskutere hvorfor det var maktpåliggende for USA (NATO og EU) å installere ham.

Ti russiske soldater ble drept da den overmodige Saakasjvili angrep Sør-Osettia (pr 4. januar 2022 sitter han i fengsel i Georgia etter først å ha blitt landsforvist). Soldatene var del av en flernasjonal fredsbevarende styrke som var utplassert der etter en krig tidlig på 90-tallet. Man kan alltids diskutere Russlands respons på det. Men for å gjøre en lang historie kort så gikk Russland inn i Georgia og «gjenoppretta ro og orden» etter 5 dager. Deretter trakk Russland seg ut.

«Ifølge en oversikt fra Norsk utenrikspolitisk Insitutt var det georgierne som startet krigen. Kampene varte en ukes tid, og russerne knuste den georgiske hæren» skrev Jan Espen Kruse i NRK.     

Denne bakgrunnen mangler Erstad i det han kun skriver at Russland invaderte Georgia. Det er for så vidt ikke usant. Men det blir allikevel usant når han utelater hvordan krigen startet. På samme måte ser han sjølsagt bort fra de 15 elefantene i rommet, nemlig de 15 NATO-utvidelsene i strid med løfter fra 1990.

Vel tre måneder seinere, 29. oktober 2008, ble banditten Saakasjvili tatt imot på rød løper i Norge, av sjefen for de dårlige tidene, også kjent som Jens Stoltenberg.

Hvis Emil André Erstad tror på alt han skrev i denne artikkelen er jeg frista til å si at han er hjernevaska. Men til hell for han er han i så fall hjernevaska på en måte som skaper karrierer i USA og NATOs Norge. Så fortsetter han sånn kan han bli kringkastingssjef en dag, riktignok i skarp konkurranse med andre mediepapegøyer for NATO, krig og opprustning. Som Morten Myksvoll, Bergens Tidende.  Dagsnytt 18 presterte i 2018 å invitere ham bare noen dager etter at han oppfordret Frankrike og USA til å bombe presidentpalasset i Damaskus. 

Erstad smisker i sin artikkel for Norges krigerske utenriksminister Anniken Huitfeldt. Det er også et lurt karrieretrekk fra Erstad, som får meg til å minnes Jens Bjørneboes ti bud:

Ti bud til en ung mann som vil frem i verden

I
Det første bud er ganske lett:
De som er flest, har alltid rett.

II
Tenk alltid på hva folk vil si.
Og ta den sterkestes parti.

III
Og tviler du, så hold deg taus
til du ser hvem som får applaus.

IV
Tenk nøye ut hva du bør mene.
Det kan bli dyrt å stå alene.

V
Følg ingen altfor høye krav.
Men si, hva du har fordel av.

VI
Si alle hva de gjerne hører.
Gå stille gjennom alle dører.
(For sannhet bringer sorg og nød,
mens daglig løgn gir daglig brød.)

VII
Gå aldri oppreist. Snik deg frem.
Og gjør deg varm i alle hjem.

VIII
Husk: Ingen mann kan roses nok.
Slik bygger man en venneflokk.
(Og i et brødre-paradis
har du din beste livspolis.)

IX
Av sladder husker du hvert ord
til bruk i neste sjefskontor.
(Men ingen
taktfull sjel forteller
et ord til ham som ryktet gjelder!)

X
Hvis siste bud blir respektert,
da er din fremtid garantert!
Følg dristig med i kamp mot troll,
– men vis fornuftig måtehold!

Skrid tappert frem i livets strid,
– én time forut for din tid!


Fra redaksjonen:

Signerte leserinnlegg står for forfatterens regning og gjenspeiler ikke nødvendigvis redaksjonens oppfatninger.

Emil André Erstad er direkte angrepet i denne artikkelen, og har naturligvis rett til å få inn et tilsvar.

Red.

Forrige artikkelJuridisk hjertesukk ved årets start
Neste artikkelFire «konspirasjonsteorier» som ble virkelighet i 2021