NATOs 15 løftebrudd

0
Dette er NATOs eget kart over sine framskutte posisjoner mot Russland.

Terje Alnes intervjuer Lars Birkelund.

Siden 1999 er 14 tidligere Warszawa-pakt land og sovjetiske republikker tatt opp som medlemmer i NATO. Inkluderer vi gjenforeningen av Tyskland i oktober 1990 er 15 tidligere Sovjet-allierte i dag en del av NATO-alliansen.

Lars Birkelund har sett nærmere på hva som egentlig ble sagt mellom vestlige ledere og lederne i Sovjetunionen i 1990. Fikk Sovjet garantier mot at NATO ville ekspandere østover, eller gjorde de det ikke? I dag hevdes det på NATO-hold at slike garantier ikke ble gitt, men hva sier kildene?

Den stadig mer tilspissede krisen rundt Ukraina går rett i kjernen av problematikken. Russland har sagt at nok er nok, og vil ikke akseptere en ytterligere utvidelse av NATO. Likevel insistere NATO på at også Ukraina skal kunne bli medlem hvis de selv ønsker det. Men er det politisk klokt av NATO å slippe Ukraina inn?

Samtalen tar utgangspunkt i Birkelunds artikkel «NATO-mediene og de 15 elefantene i rommet».

Intervjuet ble først publisert på Spartakus.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelToppsjefen i BlackRock: Kapitalismens makt
Neste artikkelDemokratiets janusansikt