Faktisk, onkel Truls og pater Guldvog

0

Romjula bød på flere morsomheter vi ikke må glemme midt oppe i all elendigheten.

En perle var det da institusjonen med det misvisende navnet Faktisk.no bestemte seg for å faktasjekke fiktive personer som de hadde funnet på sjøl, nemlig onkel Truls og tante Turid. De ville forsikre seg om at leserne skulle være rustet til de vanskelige samtalene i jula.

Rødts Mímir Kristjánsson raljerte over Faktisk.no i en fornøyelig artikkel i Klassekampen.

På Facebook skriver Mímir:

Faktisk.no har denne jula faktasjekka oppdikta påstander fra fiktive personer. Målet er å gi sine lesere ammunisjon til å overleve juleselskap med slitsomme slektninger som Onkel Truls og Tante Turid. Målet er å «dominere sine slektninger med fakta» og «forsøke å få kontroll på situasjonen». Eller samtalen, som vi andre kaller disse situasjonene.

Det er grunnleggende absurd å faktasjekke folk man har dikta opp selv. Og det er skremmende å se at en faktasjekktjeneste som er eid av Norges største mediehus ser på uenighet og diskusjon som et ork man må ha både ammunisjon og psykologhjelp for å komme seg gjennom.

Faktisk har for lengst glidd ut av faktasjekkens domene og over i en propagandakrig mot fiktive fiender som Onkel Truls og Tante Turid.

Faktisk.no «omsatte» for 11,4 millioner i 2020, hvorav 1,4 millioner var «salg». Resten er 6 millioner i tilskudd fra eierne, NRK, Amedia, Polaris Media, TV 2, Dagbladet og Verdens Gang, 2,5 millioner fra staten og 1,2 millioner fra Medietilsynet. Facebook betalte dem 100.000 for å angi hva medier som mediegiganten kunne sensurere. VG eies av Schibsted, som kontrolleres av Wall Street med investeringsfondet State Street i spissen. Schibsted eier 29% av aksjene i Polaris, og er dermed største eier der. Indirekte kontrollerer altså Wall Street 33% av Faktisk.no. Da er det i det minste bra at de har konsentrert seg om motstandere som er i deres eget format, som onkel Truls og tante Turid.

Det vil si, det spørs om ikke onkelen ville satt redaktør Kristoffer Egeberg sjakk matt under avecen.

Det er ikke rart at det bare kom inn 1700 kroner i gaver over bank og Vipps. Uten staten og finanskapitalen hadde ikke Faktisk klart å eksistere en eneste dag. Faktisk!

«Du kan kysse en fremmed på nyttårsaften!» Hvem tror de at de er?

Vi kan heller ikke la koronakommisær Bjørn Guldvog dø i synden.

Etter å ha kuppet den norske grunnloven og opptrådt som visekonge for WHO da han på egen hånd erstattet rettsstaten med smittevernstaten 12. mars 2020, har han utstedt det ene dekretet etter det andre, gjerne sjølmotsigende, og framfor alt uten nevneverdig faglig forankring eller konsekvensanalyse. Han mener seg derfor berettiget til å styre folks aller mest intime privatliv:

Hvem tror herr Guldvog at han er? Keiseren? Gud fader?

Og hva slags journalister er det som ikke legger seg langflate og ler ham ut der han står fram som en parodi på hele det bedrøvelige sirkuset han har stått i spissen for i snart to år?

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelMaskerade
Neste artikkelMisvisende innleggelsestall og hets mot uvaksinerte, deler av en strategi