Al-Qaida vil arrangere valg i Idlib for å relansere seg i Vesten

0
Den etterlyste terroristen Abu Muhammed al-Golani med Martin Smith fra PBS News

Av Jason Ditz, AntiWar.com.

Hayat Tahrir al-Sham (HTS), tidligere Jabhat al-Nusra, kontrollerer store deler av Syrias Idlib-provins. Gruppen er, realistisk sett, Syrias al-Qaida-filial i alt annet enn navnet, og fortsetter å prøve å presentere seg som en mer velsmakende partner for Vvesten.

Dette var opprinnelig al-Qaidas idé. Da våpenhvilen i Idlib ble forhandlet fram, holdt HTS mye av territoriet, og al-Qaida var svært tydelig i offentligheten om behovet for at den syriske fraksjonen skulle fremstå som uavhengig. Dette ble gjort med det for øye å skaffe dem støtte i krigen, og  nå er planen å spille regjering i Idlib . HTS planlegger lokalvalg, og gjør sedelighetspolitiet sitt mye mindre synlig.

Mens krigen avtar, ønsker HTS å gi inntrykk av å være et verdifullt alternativ til Assad .

Som al-Qaidas tilknyttede falanks var det bare Tyrkia som virkelig var villig til å akseptere dette. Som al-Qaidas tilknyttede arm med mye vindusstaffasje, kan det godt hende at de får flere interessenter.


Tyler Durden kommenterte dette slik:

Washington Post likte dette og publiserte artikkelen Former al-Qaeda affiliate in Syria seems to soften its brand :

«De militante islamistene angrep radiostasjonen i årevis, fordi den spilte musikk, fordi den ansatte kvinner, fordi dens liberale verdier utgjorde en utfordring for Syrias nidkjære menn med våpen», begynte rapporten.

«I det siste har imidlertid angrepene på stasjonen stoppet, og plageånden – en militant gruppe som en gang var tilknyttet al-Qaida kalt Hayat Tahrir al-Sham – prøver å overbevise syrere og verden om at den ikke lenger er så radikal eller undertrykkende som det var en gang ,» fortsatte det.

Og det er her WaPo faktisk prøver å gjenopplive merket «moderate opprørere« slik det ble brukt på al-Qaida : 

Nå sier gruppa at fokuset har skiftet til å tilby tjenester til millioner av mennesker i Syrias opprørskontrollerte Idlib-provins gjennom en ny regjering. Den brøt båndet med al-Qaida for fem år siden og sier at den slår ned på andre ekstremistiske grupper . Grunnleggeren av HTS, en veteran jihadist en gang tilsynelatende allestedsnærværende i militære trøttheter, er i disse dager fotografert iført dress .

«Den fraksjonen som pleide å trakassere oss prøver å vise folk at de er moderate ,» sa Abdullah Klido, administrerende direktør for radiostasjonen, kalt Radio Fresh. «De prøver å organisere ting slik at de fremstår som om de var en stat.»

Den hensynsløse jihadistgruppa har valgt å «myke opp merkevaren sin». Takk Washington Post.

Kommentar:

Medieobservatører bør begynne å se etter effekten av denne kampanjen i hovedstrømsmediene. Norge har tross alt investert 17 milliarder kroner i terroristkontrollerte områder i Syria.

Vi noterer oss at avisa Klassekampen 4. januar 2021 kunngjør at den vil styrke sin utenriksdekning med den italienske journalisten Francesca Borri. Hun er kjent for sin sympati for The White Helmets og al-Nusra, så dette kunne være en jobbe for henne.

Forrige artikkel«Tenk på et tiltak»: Også FHI-direktøren innrømmer at ingen veit noe om tiltakas virkninger og byrder
Neste artikkelJan Guillou gjør offentlig avbikt i tilfellet Julian Assange. Hva skriver han?
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.