USA: Lockdownpolitikken har ført til dramatiske endringer i arbeidsmarkedet

0

Financial Times: «Where did all the workers go?»

I USA har 4 millioner arbeidstakere forsvunnet ut av arbeidsstyrken på under to år. Sysselsettingsgraden har falt med 1,7%. Dette er et historisk svært lavt tall, og ingen vet om de menneskene som har forlatt arbeidsmarkedet noen gang kommer tilbake igjen.

Finansavisa Financial Times har i en serie på fire artikler sett på virkningene av «pandemien» på arbeidsmarkedet i noen få vestlige land. For USA er det svært dramatisk:

Grafen viser at justeringa etter det første voldsomme fallet i deltakelsen på arbeidsmarkedet har tallene ikke kommet opp igjen på det gamle nivået, men later til å ha stabilisert seg på et markant lavere nivå.

FT skriver:

«To år med enestående omveltninger i arbeidsmarkedene har fått millioner av mennesker på begge sider av Atlanterhavet til å tre ut av arbeidsstyrken, enten for å unngå infeksjon, komme seg etter sykdom, takle skolenedleggelser eller rett og slett gå av med pensjon tidligere enn de ellers ville ha gjort. Fallet i deltakelse har lagt til demografisk press som bygget seg opp lenge før pandemien rammet – og har siden blitt forverret av nedgangen i internasjonal migrasjon.

Dette sjokket for arbeidstilbudet representerer en trussel mot den globale oppgangen, med mange selskaper som er tvunget til å gi opp forretningsmuligheter på grunn av mangel på arbeidskraft. Mens selskaper håpet at disse problemene ville være forbigående og ville lette over sommeren etter at økonomiene åpnet igjen, bekymrer mange seg nå for at problemene kan være mer dyptliggende.»

Bare i september 2021 sluttet 4,4 millioner amerikanere i jobben. Dette er det største tallet som er registrert siden denne statistikken ble startet.

Dette fenomenet har allerede fått betegnelsen “The Great Resignation”.

FT har foreløpig ikke gjort noen analyse av hva kapitaleierne kommer til å gjøre med dette, men vi vet allerede noen av svarene. De vil automatisere, gjøre den svake tilknytninga til arbeidsmarkedet som mange arbeidstakere har fått gjennom «pandemien» permanent og det vil slett ikke bare være blåsnipparbeidere som vil bli rammet. Mange hvitsnipper vil oppleve at det ikke er noen jobber til dem når de prøver å komme tilbake på arbeidsmarkedet.

Industrien vil gjennomføre sin «fjerde industrielle revolusjon», og det er allerede klart at arbeiderklassen og de som i USA kalles middelklassen vil bli hardt rammet.

Se det på en annen måte: Hvis kapitaleierne hadde prøvd å kvitte seg med fire millioner arbeidstakere gjennom oppsigelser, så hadde det blitt opprør. Nå har de gjort det gjennom å erklære helsemessig unntakstilstand, og det har skjedd totalt uten motstand.

Samtidig vet vi at de rikeste av de rike har blitt vanvittig mye rikere gjennom denne perioden. Kapitalforvalteren BlackRock har for eksempel økt sin forvaltede kapital fra 7,3 billioner dollar til nesten 10 billioner gjennom denne perioden, en vekst på over 30%.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelHvor går veien videre for de som er opptatt av naturlig helse og vil leve i pakt med naturen?
Neste artikkelDe vanlige mistenkte som eier og kontrollerer det meste