NRK Dagsrevyen hyllet drapsmaskinen F-16

0

Om å få «følelser for et fly»

Av Terje Alnes.

«Kan man få følelser for et fly?» Ja, det kan du. Det bekrefter NRK Dagsrevyen i en hyllingsreportasje for kampflyet F-16, der journalisten stilte som co-pilot i et vellykket pr-stunt for Forsvaret.

Et 40 år langt kapittel i norsk forsvarshistorie er snart over. Kampflyet F-16 fases ut til fordel for det nye F-35. 2. juledag brukte NRK Dagsrevyen (fra 14.53 – 21.47 i sendingen) like godt 7 minutter på å markere begivenheten. I innslaget ble «piloten» Eirik Veum introdusert av programlederen – «du er jo ikke pilot Eirik, men du fikk faktisk styre flyet?». Nei, Eirik Veum er ikke pilot. Han er NRK-journalisten som Luftforsvaret hadde invitert med på en siste flygning.

Veum forteller at han gikk gjennom omfattende sikkerhetsbriefinger og en grundig legesjekk i forkant. Deretter beskriver han følelsen av å være 2. pilot i en «avskjedstur» fra Bodø og til Kjeller flystasjon, der de på slutten av turen blant annet tester maksfarten på flyet. I intervjuet med skvadronsjef Erik Brettingen forsøker Veum å få klarhet i hva F-16 har betydd for Norge.

Norske F-16 har spredd død og ødeleggelse

De første 20 årene opererte flyene i Norge, men fra 1999 deltok norske F-16 fly i krigsoperasjoner i Jugoslavia, Afghanistan og Libya. Skvadronsjefen kan fortelle at flyet har «et meget potent våpensystem som får store konsekvenser på bakken når du velger å bruke våpen fra et jagerfly som F-16.»

I Jugoslavia deltok 6 norske F-16 fly i en ulovlig luftkrig uten FN-mandat, under dekke av en «humanitær intervensjon.» I Libya slapp norske jagerpiloter 588 bomber i løpet av 6 måneder, og opererte i praksis som luftvåpenet til opprørske Al Qaida-styrker! I dag kjenner vi godt til konsekvensene på bakken av de norske F-16 flyenes bombing. Men akkurat dette er NRKs journalist ikke opptatt av.

«Kan man få følelser for et fly?», spør Veum. «Ja, jeg opplever at jeg har hatt det, og det har vært en følelse av å være trygg i flyet, selv om det er mørkt og storm og uvær på utsiden, eller at du er over territorium der du absolutt ikke ønske å skyte deg ut», bekrefter skvadronsjefen.

Vi kan regne det som sikkert at også ofrene for Norges folkerettsstridige bombinger har følelser for disse flyene.

NRK og Forsvaret er gode venner

Det fremgår ikke av reportasjen hvordan den har blitt til. Eirik Veum er imidlertid en av de meget få journalistene i Norge som har forsvarssaker som et sentralt arbeidsfelt, så vi kan spekulere i om Forsvaret på denne måten «belønnet» ham med en spesiell opplevelse. Ikke at han har behov for en «smøretur». Vi vet at Veum i utgangspunktet er positiv innstilt til Forsvaret. I en reportasje i Forsvarets Forum kan vi lese at familien Veum i generasjoner har tjenestegjort i Hans Majestet Kongens Garde.

Her har Forsvaret vært så heldig at de har en solid «forsvarsvenn» plassert i landets viktigste nyhetsredaksjon, og som kan lage godt «forsvarsstoff» på bestilling.

Vi registrerer at det er under to måneder siden NRKs USA-korrespondent Lars Os la alle journalistiske kriterier til side og serverte en hyllest til den amerikanske krigsmakten fra dekket på hangarskipet USS «Harry S. Truman». Lars Os har tidligere jobbet fire år som presse- og informasjonsmedarbeider i Forsvaret. Han var ikke ombord for å være kritisk, Os er fan av den amerikanske krigsmaskina, og fikk oppfylt en gammel guttedrøm om å komme om bord på et hangarskip.

Tidligere har NRK Dagsrevyen laget tre «feelgood»-reportasjer om U.S. Marines som øver i Norge, og man kan mistenkte at statskringkasteren har i oppdrag å ufarliggjøre den amerikanske tilstedeværelsen overfor seerne.

Om et par måneder er militærøvelsen «Cold Response 2022» i gang, der 35.000 soldater fra 28 land har meldt sin ankomst. Bestillingen fra Forsvaret til NRK er denne: Få seerne til å forstå at kjempeøvelsen er helt nødvendig for norsk sikkerhet. Opp med hånda de som tror at NRK vil levere på den!

Denne artikkelen ble først publisert på bloggen til Terje Alnes.

Les også: Journalister for Forsvaret

Forrige artikkelMå Riksrevisjonen granske sin egen grav?
Neste artikkelDen norske laksen er blitt tysk