Legen som fant omikron: Dere overreagerer

0

Den siste uken har vi sett europeiske politikere og byråkrater snuble i egne ben i iveren etter å utnytte en ny virusvariant til å skremme og intimidere befolkningen i sine respektive land.

Pressen har mesket seg i store oppslag og krigsspråk, og i EU vil de bruke «varianten» som påskudd til å innføre vaksinetvang. Både ordførere, byrådsleder i Oslo, statsminister Gahr Støre, helseministeren og helsebyråkratene relanserer nye inngripende «tiltak». Det er åpenbart viktig å gi inntrykk av handlekraft, men er det noe mål eller mening med dette?

Statsministeren opptrer sprudlende og glad på fest om natten, ansiktet i dypt bekymrede folder neste dag. En skulle tro omikron kom luskende den natten. Men vi vet jo at COVIDs nye Omicron-variant hadde vært i Europa før den ble rapportert av forskere i Sør-Afrika.

Varianten ble oppdaget i to testprøver tatt 19. november og 23. november i Nederland, vi får regne med at dette straks kom statsministeren for øre. Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet har vel dette som oppgave, å følge med på virusfronten og bringe relevant informasjon til regjeringen?

Det skremte ikke store deler av politikerkasten fra å feste og hygge seg kvelden før pressekonferansen der Støre avlyste Julen for oss andre. Det var jo fint at politikerne fikk slått ut håret først, da. Var det på nachspielet de bestemte seg for å innføre restriksjonene?

Det finnes ingen rettferdiggjøring for massiv overvåking, overgrep, tvang og brudd på menneskerettighetene, og Dr Angelique Coetzee, legen som varslet verden om omikron Covid-varianten, sier at det overreageres. I en kronikk publisert i Daily Mail tar hun bladet fra munnen. Coetzee er positiv til vaksiner, men reagerer altså på alarmismen rundt denne varianten. Hun sier at hun ikke har sett noe som rettferdiggjør de ekstreme reaksjonene på den.

Coetzee skriver:

«Som leder av South African Medical Association og fastlege i 33 år har jeg sett mye i løpet av min medisinske karriere.

Men ingenting har forberedt meg på den ekstraordinære globale reaksjonen som møtte min kunngjøring denne uken om at jeg hadde tatt imot en ung mann i praksisen min som hadde et tilfelle av Covid som viste seg å være omikron-varianten.

Denne versjonen av viruset hadde sirkulert i det sørlige Afrika i noen tid, etter å ha blitt identifisert tidligere i Botswana.

Men gitt min publikumsorienterte rolle, og ved å kunngjøre variantens tilstedeværelse i min egen pasient, brakte jeg det uforvarende til global oppmerksomhet.

Jeg har rett og slett blitt sjokkert over responsen – og spesielt fra Storbritannia.

Og la meg være tydelig: ingenting jeg har sett om denne nye varianten gir grunn for den ekstreme handlingen den britiske regjeringen har tatt som svar på den.

Det er ingen kjente tilfeller her i Sør-Afrika som har vært innlagt på sykehus med omikron-varianten, og det antas heller ikke at noen her har blitt alvorlig syk av den.

«Ingenting har forberedt meg på den ekstraordinære globale reaksjonen som møtte min kunngjøring denne uken om at jeg hadde sett en ung mann i operasjonen min som hadde et tilfelle av Covid som viste seg å være Omicron-varianten

Likevel har Storbritannia og andre europeiske land reagert med tunge reiserestriksjoner på flyreiser fra hele Sør-Afrika, i tillegg til å innføre strengere regler hjemme for maskebruk, bøter og utvidede karantener.

Den enkle sannheten er: vi vet ennå ikke i nærheten av nok om omikron til å foreta slike vurderinger eller påtvinge slike retningslinjer.

I Sør-Afrika har vi beholdt en følelse av perspektiv. Vi har ikke hatt noen nye forskrifter eller snakk om nedstengninger fordi vi venter på å se hva varianten faktisk betyr.

Her har vi også blitt vant til at nye Covid-varianter dukker opp. Så da forskerne våre bekreftet oppdagelsen av enda en, var det ingen som gjorde noe stort ut av det. Mange la ikke engang merke til det.

Men etter at Storbritannia hørte om det, begynte det globale bildet å endre seg.

Selv mens våre forskere prøvde å påpeke de enorme hullene i verdens kunnskap om denne varianten, forbød europeiske nasjoner umiddelbart og ensidig å reise fra denne delen av verden.

Regjeringen vår ble forståelig nok sint over dette, og påpekte at «Utmerket vitenskap bør applauderes, ikke straffes.»

Hvis det, som noen bevis tyder på, viser seg at omikron er et virus som sprer seg raskt med for det meste milde symptomer for flertallet av menneskene som får det, ville det være et nyttig skritt på veien mot flokkimmunitet.

Vi får vite i løpet av de neste to ukene om dét er tilfelle.

Den verste situasjonen – selvfølgelig – ville være et virus som sprer seg raskt med alvorlige infeksjoner. Men det er ikke der vi er for øyeblikket.

Her i Sør-Afrika, det jeg og mine fastlegekolleger ser, rettferdiggjør ikke på noen måte den knekast-reaksjonen vi har sett fra Storbritannia.

For det første har vi ikke – i hvert fall foreløpig – pasienter som er alvorlig syke å behandle.

Ta min første Omicron-sak, den unge mannen jeg nevnte tidligere. Det falt ham ikke inn at han hadde Covid: han trodde han hadde fått for mye sol etter å ha jobbet utendørs. Etter at han testet positivt, gjorde hans kone og fire måneder gamle baby det samme.

Så langt har pasientene som har testet positivt for omikron her hovedsakelig vært unge menn – en blanding av vaksinerte og uvaksinerte (selv om «uvaksinert» i vår statistikk også kan bety «vaksinert med én dose»).

Bare i går så jeg fem pasienter til som hadde testet positivt for den nye varianten. De hadde alle en svært mild sykdom.

Så for øyeblikket er jeg redd det virker for meg som at Storbritannia unødvendig hyper opp alarmen om denne varianten.

Ja, bildet kan en dag se annerledes ut. Jeg har ennå ikke sett eldre, uvaksinerte personer smittet med den nye varianten, for eksempel, og det kan godt hende at de vil kunne få en mer alvorlig form av sykdommen.

Men realiteten er at Covid er noe vi må lære å leve med. Ta vare på deg selv og få vaksinene dine. Fremfor alt, ikke få panikk – og det gjelder også regjeringer.»

Norske myndigheter – har de blitt «hekta» på tiltak og restriksjoner?

Men norske myndigheter er åpenbart nærmest «hekta» på å innføre restriksjoner og inngripende «tiltak». Det rare er at de altså forsøker å hindre folk i å oppnå naturlig immunitet, en immunitet som er av en meget høyere kvalitet enn den som forsøkes oppnådd via injeksjoner. Dét eksperimentet må kalles mislykket, all den tid den påståtte immuniteten kun varer i noen få måneder, og et alarmerende antall mennesker, også svært unge har fått varige, alvorlige bivirkninger og mange har mistet livet. Mange «fullvaksinerte» blir så syke at de må legges inn på sykehus.
Dessverre tviholder norske myndigheter på å nekte pasientene behandling som brukes i andre land og som beviselig reduserer både død og alvorlig sykdom i et radikalt omfang, slik som i Japan.

Det er så en kan få inntrykk av at de aktivt går inn for å lengst mulig opprettholde et inntrykk av at det er fare på ferde. Hva er motivet for dét?

Ingen av de såkalte «tiltakene» og restriksjonene som den forrige regjeringen innførte, med «opposisjonens» og et samlet stortings velsignelse har blitt evaluert eller konsekvensutredet. De vet ingenting om det har vært noe, lite eller mye effekt av de diverse inngrepene i folks liv, bortsett fra alt det negative da.
Likevel vil de gjøre mer av det samme.

Det er førjulstid, og Støreregjeringen vil nå så godt de kan ødelegge det som skal være en hyggelig og lun tid for både publikum, familier og ikke minst, en restaurant- og eventbransje som virkelig har lidd under den vinglete fremferden til den forrige regjeringen vil igjen lide tap og ekstraarbeid.

Støre innrømmer at varianten ikke gir alvorlig sykdom

«Mye tyder på at omikron er svært smittsom. Det er lite som tyder på at varianten gir mer alvorlig sykdom. Man kan bli smittet selv om man er fullvaksinert, det viser utbruddet i Oslo», sa statsminister Jonas Gahr Støre på siste pressekonferanse. Så hva er poenget med å ødeleggen julen for barn og voksne?

Til tross for at det ikke finnes noen dokumentasjon på at masker har noen effekt av den minste betydning, skal maskeraden gjeninnføres og voksne mennesker skal behandles som barn og tvinges til å bli sittende og trampe takten på nattklubb selv om de har lyst til å danse. De vil pålegge restaurantarbeidere å drive overvåking og kontroll av gjester. Dette er belastende og tidkrevende for folk som slett ikke har slike oppgaver i sin arbeidskontrakt.

Dette er tiltakene:

Dersom tiltak ikke er forholdsmessige er de ikke lovlige. Det er ingenting som tilsier at de annonserte tiltakene er lovlige.

  • Påbud om bruk av munnbind der det ikke er mulig å holde minst én meters avstand i butikker, kjøpesentre, serveringssteder, kollektivtransport, innendørs stasjonsområder og taxi. Det gjelder ikke barn under 12 år.
  • Påbud om at arbeidsplasser der hjemmekontor er mulig uten at det går utover viktige og nødvendige tjenester, skal sørge for at ansatte jobber hjemmefra hele eller deler av uken.
  • Antallsbegrensninger for private arrangementer innendørs på inntil 100 personer på offentlig sted eller i leide/lånte lokaler.
  • Plikt for serveringssteder og arrangører til å registrere gjester for å kunne varsle gjester ved smitteeksponering.
  • Krav om bordservering av alkohol for serveringssteder og arrangementer som har skjenkebevilling.
  • Krav om at alle gjestene har sitteplasser på serveringssteder som har skjenkebevilling.

Selv privatlivet ønsker politikere og byråkrater å blande seg i og «anbefaler å redusere antall nærkontakter. Hold gjerne en meters avstand der det er mulig. Unngå klemming og håndhilsing.»

Raymond Johansen sier om masker, som nå anbefales:
«Da beskytter du deg selv og andre» – men hvor er dokumentasjonen på det? Det finnes ikke.
Det viktigste er den psykologiske effekten: «Munnbindet også er en viktig påminnelse for oss alle om at pandemien ikke er over.» Men hva skal dét være godt for? Ulempene med slik utbredt maskebruk overskrider mange ganger den mikroskopiske mulige beskyttelsen du kanskje kan ha om noen skulle finne på å hoste deg rett i ansiktet.

Så synd at Raymond Johansen ikke bare kan være ærlig, vise litt selvstendighet. Det hadde vært herlig forfriskende.

Direktøren i Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg, fikk 29.oktober 2020 spørsmål av Dagbladet om hvordan hun selv synes det er å ha på seg munnbind. Hun klarte bare å fremheve symbolikken i det, vel vitende om at det ikke finnes noe vitenskapelig belegg for at maske gir noen beskyttelse mot virus, spesielt ved slik bruk som menigmann praktiserer, og at det strider mot FHIs egne anbefalinger.

Les: Advarselen mot maskebruk som forsvant fra Dagbladet.no


Det sies rett ut at «disse tiltakene er innført for å forhindre omikron-spredning.» Men hvorfor vil de hindre flokkimmunitet?


Alle kommer før eller siden til å bli smittet av coronavirus, vaksinerte som uvaksinerte, hvorfor hindre at det er en slik svak variant som omikron som får gjort jobben? Det er jo en gyllen mulighet til at flest mulig får naturlig immunitet. Det er jo svært merkelig at myndighetene forsøker å hindre dette. Også WHO sier at dette viruset er her for å bli, akkurat som forkjølelse og influensa. Hva er egentlig målsetningen for å gjeninnføre drakoniske inngrep i folks liv?

Om en har inngått enorme og forpliktende innkjøpsavtaler slik som norske myndigheter har gjort før, og sitter med titusenvis av doser med genterapi på lager som straks går ut på dato er det veldig kinkig om hele Norge blir naturlig immune og dermed selvsagt mister interessen for disse produktene og dropper «booster»-skuddet.

For ti år siden ble det kastet 2,9 millioner ubrukte vaksinedoser med en en verdi på over 200 millioner kroner.

I denne runden er det med all sannsynlighet allerede kastet titusener av doser som har gått ut på dato.

Støre blir neppe kvitt restlageret om alle blir naturlig immune og kan danse videre på livets landevei.
Det må det skremmes, vi skal holdes fra hverandre showet er i gang.

Det er et veldig flaut skue.
Det som er spennende er å se hvor mange som vil la seg kue denne gangen.
Selv om det kan til forveksling ligne en panisk lagertømming er det med all sannsynlighet enda dystrere motivasjon som driver dette sirkuset fremover – kontroll, overvåking og undertrykking av oss alle.

Det går jo an å rett og slett si nei. Det er et valg hver og en kan ta.


KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelRussland og Kina klar til å gå i allianse
Neste artikkelÅlesund velger å lytte til folket – hva gjør Kristiansand?