Russland og Kina klar til å gå i allianse

0

Det kinesiske kommunistpartiets avis Global Times har avslørt, med henvisning til «kilde» på høyt nivå, at Beijing ikke hadde noen intensjoner om å invitere amerikanske og vestlige politikere til vinter-OL 2022 4.-20. februar. Dette fulgte etter den amerikanske presidenten Joe Bidens antydning om at han vurderer en diplomatisk boikott av lekene. Dette skriver den indiske kommentatoren M. K. Bhadrakumar.

Global Times’ rapport sier at “som vertsland har Kina ingen planer om å invitere politikere som ønsker ‘boikott’ av Beijing-lekene.” Den bemerket ironisk at Bidens snakk om boikott ikke var «noe annet enn selvbedrag». 

På den andre sida vitner Xis eksepsjonelle gest mot Putin ved personlig å formidle invitasjonen til lekene i en telefonsamtale i august om den høye kvaliteten på de to landenes «omfattende strategiske partnerskap for koordinering for en ny æra». 

I en lang kommentar om emnet den 30. november knyttet til den vanlige bilaterale konsultasjonen mellom regjeringssjefene i Kina og Russland i går, trakk Global Times frem de raskt voksende og djupere båndene mellom de to væpnede styrkene. Den bemerket skarpt: 

«Om militært samarbeid signerte de to landene nylig et veikart for tettere bånd, som ifølge militæreksperter indikerer at Russland og Kina har felles interesser og syn på strategisk stabilitet og regional sikkerhet, spesielt i Stillehavsregionen.

– En slik forbedring av samarbeidet i forsvarssektoren blir også sett på som en reaksjon på Vestens press på Russland og på de alarmerende signalene Kina mottok fra USA og dets allierte, sa eksperter. 

«Wu Qian, talsperson for departementet for nasjonalt forsvar, sa på en pressekonferanse torsdag at det kinesiske militæret forventer et enda bedre forhold til sin russiske motpart, og er villig til å spille en større rolle med det for å sikre verdensfred og stabilitet. ”  

De to nevnte rapportene i Global Times dukket opp på en dag da Kreml signaliserte at de strategiske forholdet mellom Russland og Kina ligger an til et historisk sprang. I separate kommentarer i går signaliserte Putin og Russlands statsminister Mikhail Mishustin Moskvas vilje til en de facto-allianse med Beijing. 

Putin evaluerte positivt Kinas «voksende forsvarspotensiale ettersom det (Russland) nyter det høyeste nivået av forhold til landet og selv øker sine væpnede styrker.» På sin karakteristiske måte trakk Putin en sammenligning med den svekkede alliansen mellom USA, Storbritannia og Frankrike.

Russland og Kina har et de facto militært samarbeid, men nå ser det ut til at de vil inngå en reell militærallianse.

Global Posture Review

Pentagons 2021 Global Posture Review, som ble kunngjort på mandag, signaliserer USAs globale holdning og intensjon om å utvikle en «global responsevne» som omfatter ikke bare Indo-Stillehavet og Europa, men også inkluderer «varige holdningskrav» i Midtøsten, i Afrika og Latin-Amerika. Dette er langt unna den «pasifistiske» agendaen Biden tidligere hadde støttet og hans påstand helt i begynnelsen av presidentskapet om at diplomati «er tilbake i sentrum» av amerikansk utenrikspolitikk.

Forrige artikkelJapan har bekjempet covid med ivermectin, noe vestlig presse og media tier helt om
Neste artikkelLegen som fant omikron: Dere overreagerer
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.