Ingen «vidunderkur mot høye strømregninger»

0
Foto: Shutterstock

Mer om den foreslåtte prismodellen for nettleie

Av Odd Handegård.

Regjeringens forslag til tiltak for reduksjon av strømprisen vekker harme. Støtten er ikke i nærheten av de enorme beløpene det offentlige håver inn på et kaotisk markedssystem som snur opp-ned på all sunn fornuft.

Les: Den store strømbløffen.

Og en ting til: Regjeringen har droppet forslaget om å utsette innføringen av den foreslåtte, nye nett-tariffen («rushtidstariffen»). Den skal gi høyere strømpris når folk trenger strøm, og lavere pris når vi ikke trenger strøm. Saken skal riktignok opp i Stortinget om noen dager, og da kommer det nok forslag til endringer, både fra Frp, Rødt og SV – som de fleste av Aps og Sps velgere og medlemmer uten tvil vil kunne slutte seg til. Vi får se.

Her skal jeg bare ta med et tilleggspoeng om nett-tariffen: Det viser seg at mange av de norske kraftselskapene har bestemt seg for å iverksette ordningen, også om Stortinget skulle vedta utsettelse, noe de har fått grønt lys til fra EU (NVE/RME).

Les: Tydelig beskjed fra RME: Ny nettleie-modell kan innføres fra nyttår

Som kjent er den nye nett-tariffen blitt markedsført med at strømkundene vil tjene på ordningen (i tillegg til at staten angivelig vil spare utgifter til oppgradering av strømnettet). Husk departementets formulering om at tariffen ville «bli en vidunderkur mot høye strømregninger». Når kraftselskapene nå gir uttrykk for at de uansett vedtak i Stortinget, kommer til å innføre ordningen, betyr det selvfølgelig at kraftnæringen kommer til å gjøre det som hele tiden har vært den åpenbare hensikten – de ønsker å tjene penger på ordningen. Strømkundene blir tapere, også her. Bransjen argumenterer med fordeler for kundene, der det kun blir ulemper.

Les også: Kolossale inntekter i kraftbransjen – småtteri til husstandene?

Europeisk prisnivå: Fra skyhøyt til himmelhøyt

Les mer av Odd Handegård her.

Forrige artikkelCDC innrømmer: PCR-testene var forurenset og dårlig designet
Neste artikkelHalvering av antallet sjukehussenger i Norge. De uvaksinertes feil?