Har krigen i Etiopia tatt en dramatisk vending?

0
Etiopisk TV viser fram et utvalg av landets angrepsdroner

Borgerkrigen i Etiopia har sett ut til å utvikle seg til fordel for TPLF-styrkene i Tigray-provinsen. Regjeringa i Addis Abeba har vært på en tapende kurs og USA har klargjort styrker fra Nasjonalgarden i Virgina til å intervenere i konflikten. TPLF er en langvarig alliert av USA, samtidig som USA har framstilt seg som Etiopias støttespiller. Men i slutten av desember 2021 meldes det at krigen har tatt en oppsiktsvekkende vending.

New York Times melder at en massiv kampanje med utenlandske droner har snudd krigslykken for regjeringa til Abiy Ahmed. Det skal være Tyrkia og De forente arabiske emiratene som har levert dronene. Som kjent har Tyrkia spesialisert seg på angrepsdroner, noe som var fullstendig utslagsgivende i krigen mellom Aserbajdsjan og Armenia i Nagorno-Karabakh.

Under denne krigen ble det for første gang tatt i bruk dronesvermer i krig, og det var som om ryttere til hest skulle slåss mot tanks, skriver våpeninspektøren Scott Ritter.

Les: Billige droner endrer slagmarka og påvirker geopolitikken

Bruken av slike droner skal ha stanset TPLFs offensiv i retning Addis Abeba og tvunget dem til å trekke seg tilbake til sine egne områder i Tigray-provinsen, slik det går fram av TPLFs brev til FNs generalsekretær Antonio Guterres.

Partenes retorikk har vært svært krigersk. TPLF har sagt at den etiopiske regjeringa begår «folkemord» i provinsen, og fredsprisvinner Abiy Ahmeds regjering har også vært svært aggressiv i språkbruken. USA har beskyldt Etiopia og Eritrea for å drive «etnisk rensing», men har unnlatt å publisere en rapport som angivelig skulle dokumentere dette.

USAs spesialutsending til Afrikas Horn, ambassadør Jeffrey Feltman, sa i et intervju i november 2021 at USA «støtter Abiy Ahmeds visjon om et multietnisk Etiopia».

Og så satte Etiopia inn de tyrkiske Bayraktar TB2-dronene, mens Emiratene forsynte Etiopia med de kinesiske Wing Loong-dronene. Iran skal også ha sendt noen av sine Quds Mohajer-6 droner til Etiopia. Dette skal ha ødelagt TPLFs evne til å angripe Addis Abeba og sikret den etiopiske regjeringa et overtak i krigen, skriver Alex de Waal i Responsible Statecraft. Dette er et online-magasin for Quincy Institute, en tenketank i USA som er støttet av George Soros og Charles Koch. De hevdes å stå for en «realistisk» utenrikspolitikk.

Ethiopia reveals drones used in Tigray war

Kina er en strategisk støttespiller for Etiopia, og den siste utviklinga av krigen har tilsynelatende tippet utviklinga på slagmarka og i det politiske spillet til fordel for Kina.

Forrige artikkelDet er nettopp derfor steigan.no trengs
Neste artikkel– Graverende at ikke vitamin D-mangel nevnes