Billige droner endrer slagmarka og påvirker geopolitikken

0

Under krigen om Nagorno-Karabakh ble det for første gang tatt i bruk dronesvermer i krig, og det var som om ryttere til hest skulle slåss mot tanks, skriver våpeninspektøren Scott Ritter. Aserbajdsjan satte inn tyrkiske og israelsk droner, både for å overvåke slagmarka og plukke ut de armenske stillingene og for å bombe dem sønder og sammen.

Scott Ritter skrev:

«Det som skjedde med den armenske hæren i den korte, men brutale 44-dagers krigen med Aserbajdsjan, går utover det å bare tape en krig. Det handlet mer om måten Armenia tapte på og nærmere bestemt hvordan landet tapte. Det som skjedde over himmelen i Nagorno-Karabakh – der Aserbajdsjan satte inn en rekke tyrkiske og israelskproduserte droner, ikke bare for å overvåke og finne koordinatene til armenske posisjoner, men forme og dominere slagmarken hele tiden – kan sammenlignes med en revolusjon i militære anliggender. Det har en likhet med da stridsvogner, mekaniserte pansrede kjøretøyer og fly kom tidlig på 1900-tallet, som til slutt førte til at hestekavaleriet var dødt.

Det er ikke slik at de armenske soldatene ikke var modige, eller godt trente og utstyrte – de var det. Det var at de kjempet en slags krig som var blitt innhentet av teknologi, hvor uansett hvor besluttsomme og modige de var overfor fienden, ble resultatet forhåndsbestemt – deres uunngåelige død og ødeleggelsen av utstyret deres; omlag 2425 armenske soldater mistet livet i kampene, og 185 T-72 stridsvogner, 90 pansrede kampvogner, 182 artilleristykker, 73 flere rakettkastere og 26 luft-rakett-systemer ble ødelagt.»

I en artikkel i Wall Street Journal skriver James Marson og Brett Forrest noe av det samme:

Mindre militære makter over hele verden setter inn billige droner utstyrt med missiler mot pansrede fiender, en ny slagmarktaktikk som viste seg vellykket i fjor i regionale konflikter, og flyttet den strategiske balansen rundt Tyrkia og Russland. Droner bygd i Tyrkia med rimelige digital teknologi ødela tanks og andre pansrede kjøretøyer, samt luftforsvarssystemer, til russiske protegéer i kamper i Syria, Libya og Aserbajdsjan. Disse dronene peker på at fremtidig krigføring blir formet like mye av billige, men effektive våpen som dyre våpen med den mest avanserte teknologien.

«Dette betyr en fullstendig endring av spillet,» sa den britiske forsvarsministeren Ben Wallace i en tale i fjor, med henvisning til Syrias store tap mot tyrkiske droner.

US Air Force Research Laboratory utvikler også Skyborg og Valkyrie, billigere autonome fly som er en del av et innovasjonsprogram. «Våre motstandere stiller allerede teknologier som vil sette våre tradisjonelle plattformer i fare,» sa en luftforsvarssjef i en uttalelse.

Forrige artikkelSosial nedstengning og selvmordstanker hos ungdom
Neste artikkelMan vet at hjernevasken er vellykket