Brev fra Sverige

0

Av Martin Lööf.

Jag heter Martin Lööf och bor i Stockholm. Jag har varit politiskt aktiv i nästan 20 år, jag har under alla år identifierat mig med marxismen och har i många år varit medlem i Vänsterpartiet. Under våren 2020 började jag ana att det var mycket som inte stämde med den officiella versionen av vad som hände. Sveriges myndigheter och regering valde en annan väg än övriga världen och fortsatte ha en öppenhet. De flesta människor kunde fortsätta leva utan stora begräsningar. I slutet av 2020 började myndigheter och regeringen slå in på att man skulle ta efter andra länder. Detta utan att det var motiverat av covid eller andra hälsotal. Regeringen drev igenom en undantagslag pandemilagen där en del var demonstrationsförbud för mer än 50 personer.

Jag försökte starta en debatt om detta men fick mest ovett från andra inom vänstern. Jag var inte själv om att lyfta detta men det var få som uttalade sig. Det var bedrövligt att se hur lite yttrandefriheten var värd. Polisen ingrep inte med någon större kraft mot de demonstrationer som skedde mot begränsningarna. Men jag noterade den otroligt hånfulla ton som kom från vänsterhåll mot demonstrationerna. 

Under 2021 skedde en normalisering, restriktioner hävdes. Sverige har sedan valet 2018 haft en invecklad politisk situation. Vi har haft en Socialdemokratisk och Miljöpartistisk regering som haft stöd av liberala partier. Den tidigare statsministern Stefan Löfven kommer från fackföreningsrörelsen och har sin bas i Sverige. Under våren 2021 led han ett nederlag och bestämde sig för att avgå inför Socialdemokraternas partikongress i november. Den nya partiledaren och statsministern Magdalena Andersson har också ledande uppdrag i IMF. Direkt efter att hon blev vald är en del av hennes program att Sverige ska på kort tid införa alla de restriktioner som införts i andra länder. Vaccin-pass har införts och det ska gälla allt fler delar av samhället, rätten att delta i samhället, i kultur, att jobba, åka kollektivtrafik, restauranger, gym. En stor del av befolkningen ska placeras utanför samhället. Några av de grupper som i högre grad är ovaccinerade är svenskar med invandrarbakgrund. Statsministern framför ett rent psykopatiskt budskap om att man inte ska krama ovaccinerade. 

Jag har levt i tron att det skulle komma fler reaktioner på detta men reaktionerna uteblir från stora delar av vänstern. Socialdemokraterna slutar upp bakom detta. Vänsterpartiet är emot vaccin-pass och har kritiserat förlängningen av pandemilagen men ser det inte som en huvudfråga. Det finns enskilda ledamöter i riksdagen som har lyft debatt. Några önskar en mildare variant av regeringens politik.

Jag kan inte vara tyst över vad som håller på att hända, införandet av ett totalitärt samhälle där människor ställs mot varandra. Där människor ska isoleras och leva i rädsla. På kort tid har det i Sverige växt fram en rörelse mot vad som händer som förstärkt den rörelse som redan fanns. Jag tror att i denna svåra tid finns ett behov av utbyte av erfarenhet och analys mellan länder. Därför tog jag kontakt med steigan.no. Vi behöver även ta fram vår lösning, vårt alternativ. Vi kommer aldrig gå tillbaka till det som varit utan antingen blir det värre och värre eller så skapar vi något nytt. 

NB: Jag skriver i egenskap av mig själv och inte som företrädare för Vänsterpartiet Årsta.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.