Status for krafteksporten

0

Av Odd Handegård.


Lenge etter at alle hadde innsett at kraftbransjen i sør i stor grad har tømt kraftmagasinene sine så ettertrykkelig at store deler av landet vil få kraftproblemer i vinter, har kraftbransjen fortsatt eksporten av strøm uten hensyn til realitetene. Siste kvartal, dvs. fra slutten av august til i dag har kraftbransjen eksportert 14.5 TWh, altså 10 % av vår kraft. I samme periode har vi importert 3.6 TWh slik at nettoeksporten har vært 10.9 TWh. Hadde vi hatt denne krafta, ville bransjens diktning om at det har vært lite regn i Norge og lite vind i EU blitt oppfattet som oppspinn. Og ser vi på det siste året, altså fra slutten av november i fjor til i dag, har eksporten vært hele 47.7 TWh, dvs. tredjeparten av Norges fornybare energi. Nettoeksporten har vært 33.7 TWh, ifølge Statnett. Det siste tallet er nesten identisk med det årlige strømforbruket hos de norske husholdningene.


Det er ganske ufattelig at direktørene i bransjen, med årslønn på nesten 9 millioner, tør å stjele flere titalls milliarder fra folk flest – i økte strømpriser – uten at politiet griper inn og tester ulovlighetene. Vi har nettopp avsatt vår stortingspresident som bare har svindlet det offentlige for et par hundre tusen, men det er vel slik som ellers i samfunnet at de små kjeltringene skal straffes – ikke de store.

For interesserte legger jeg ved siste statistikk fra NVE som viser nivået i kraftmagasinene rundt om i landet: Magasinstatistikk. De fem kraftområdene i Norge finnes øverst til høyre på illustrasjonen.

Figur: Synd at det bare er stortingsrepresentanter fra Rødt som skriver noe fornuftig om energipolitikk.

Kan være et bilde av tekst
KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelGatekamper i Rotterdam – skarpe skudd fra politiet mot demonstrantene
Neste artikkelWHO er ikke lenger en en internasjonal organisasjon, men et instrument for farmasøytisk industri