Sør-Korea vil få slutt på Korea-krigen. Men USA er en vanskelig samarbeidspartner.

0
Moon Jae-in og Kim Jong-un møttes i Panmunjom. Det la grunnlaget for det som kan bli avmilitarisering av hele den koreanske halvøya. Foto: Den sørkoreanske presidentens kontor.

De sør-koreanske lederne øyner nå et åpent vindu for å få til permanent fred.

Av Jason Ditz. AntiWar.com.

En gang imellom blir vi minnet om at Korea-krigen fortsatt er noe å forholde seg til. Det har ikke vært intense kamper der på flere år, men i bøkene er det fortsatt krig mellom Sør- og Nord-Korea. 

Innimellom diskuteres det om fredsavtaler, men så langt er det ikke blitt en realitet.

President Moon Jae-in ser nå en annen mulighet for å få fred med Nord-Korea. Han sier at vinduet nå er åpent for en permanent fred.

Moon Jae-in er en sørkoreansk politiker for Det demokratiske partiet. Fra 10. mai 2017 er han Sør-Koreas president. Wikipedia

Så langt har Nord-Korea generelt støttet å få en offisiell slutt på krigen.

Grunnen til at krigen ennå ikke er over og til at det fortsatt er motstand mot fred, er USA. 

Biden-administrasjonen er de som sist har sagt at de advarer de som ønsker fred. De ser heller på status quo med en fortsatt krig som sikrere.

Mer presist: USa-administratorene har gang på gang sett en stadig krigstilstand som en normal tilstand for Amerika. Å gå med på fred vil være som å «belønne» Nord-Korea med den freden de trenger.

Mens Sør-Korea ser på statusen som ikke å være i krig som ønskelig, så argumenterer det offisielle USA med at en fred er mer enn det Nord-Korea fortjener, og det vil være et tegn på svakhet om man går med på fred.

President Moon er den viktigste forkjemperen for en fredsprosess, og han er villig å samtale med USA om dette.

De to sidene diskuterer saken, men USA ser på status quo – altså at krigen fortsetter – som det sikreste.

Om Sør-Korea kan overbevise USA om fordelene ved fred, eller om de kan finne en annen måte å omgå USA på, gjenstår å se.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst for Derimot.no.

Les også: Er det fare for fred på den koreanske halvøya?

Total taushet om Moon-Putin-planen som kunne ha løst Korea-krisa

Forrige artikkelEn hemmelig plan for nyoppdeling av Vest-Balkan er avslørt
Neste artikkelMicrosoft-grunnlegger Bill Gates advarer mot bioterrorangrep og oppfordrer verdensledere til å bruke «bakteriespill»
skribent
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.