Pentagon vil starte «over-horisonten-aksjoner» i Afghanistan

0
Restene av den ødelagte bilen etter droneangrepet i Kabul. Skjermdump fra video

I løpet av helga snakket forsvarsminister Lloyd Austin i USA om de lenge varslede «over-horisonten»-oppdragene for å fortsette å angripe Afghanistan uten å være i Afghanistan.

Austin sa at dette ville være en del av et nådeløst fokus på terrorisme, og snakket om handling mot ISIS-K og al-Qaida. Amerikanske tropper forlot som kjent Afghanistan i en kaotisk og ydmykende flukt etter at Taliban styrtet den USA-støttede regjeringa og tok kontroll over landet.

«Vi må jobbe sammen for å bekjempe terrorisme – inkludert i Afghanistan fra al-Qaida, og fra det ondsinnede og sekteriske hatet til ISIS,» sa han mens han talte til International Institute for Strategic Studies (IISS) Manama Dialogue 2021.

«Og vi vil fortsette vårt nådeløse fokus på terrorbekjempelse, selv når vi går over til et over-the-horisont-konsept i Afghanistan,» la USAs forsvarsminister til.

Imidlertid avviste Taliban-talsmannen for Afghanistans forsvarsdepartement muligheten for at det ville tillate amerikansk militær intervensjon, selv om luftangrep rettet mot ISIS: «Det er ingen utenforstående i Afghanistan. Vi vil ikke tillate noe lands tilstedeværelse på noen annen måte,» sa han.

Det kommer sannsynligvis til å bety luftangrep med liten målrettingsstøtte. Les: mange sivile ofre. Taliban har insistert på at de ikke trenger hjelp til å bekjempe terror, og de har vært aktive kampen for å bekjempe ISIS-K. «Sannheten er at ingen av disse landene var ærlige angående Afghanistan. De var alle i Afghanistan for sine egne interesser,» sa en afghansk politisk analytiker, Abdulhaq Humad, om potensialet for de truende fornyede amerikanske luftangrepene i landet.

Talibans regjering konsoliderer seg

Etter nederlaget i Afghanistan håper USA åpenbart på at Taliban skal sprekke eller mislykkes på annen måte. Og USA vil fortsette krigen på andre måter.

Men regjeringa til Taliban konsoliderer seg mener kommentatoren M.K. Bhadrakumar.

Kunngjøringa i Kabul denne uka om at alle jenter vil gjenoppta skoleutdanningen over hele Afghanistan innen den fastsatte datoen i mars 2022 og forpliktelsen om at det ikke er noen planer om å begrense kvinner fra å jobbe i skolen, er skritt i riktig retning.

Deborah Lyons, som er FNs spesialutsending til Afghanistan, sier at hun har hatt «meningsfulle og konstruktive» samtaler med Taliban og at «landet ikke må las i stikken nå».

Kina og Russland forsetter sitt arbeid med å påvirke Afghanistan i retning av normalisering, men USA kan fortsatt skape store problemer.

Irans ambassadør til Afghanistan mener at sileveibeltet (BRI) kan gi Afghanistan en mulighet til å rykke framover.

«Iran støtter også å gi full spille til rollen som regionale økonomiske initiativer og organisasjoner som Belt and Road Initiative, SCO og ECO kan ha i å forbedre økonomien og levestandarden til befolkningen i Afghanistan.»

Men vestmaktene med Norge som aktiv deltaker ser ingen grunn til å hjelpe landet til å komme på fote.

Forrige artikkelBosch-ansatte i Tyskland til aksjon mot oppsigelser
Neste artikkel“Grønt skifte”: Bare tomme ord?