Bosch-ansatte i Tyskland til aksjon mot oppsigelser

0
Fra demonstrasjonen mot Bosch

Flere tusen arbeidere hos billeverandøren Robert Bosch protesterte fredag i Tyskland mot planlagte nedleggelser av fabrikker og flytting av jobber som selskapet sa er nødvendig for å tilpasse seg endret etterspørsel i overgangen til elektriske kjøretøy. Dette melder Reuters.

Rundt 3000 arbeidere fra forskjellige fabrikker samlet seg utenfor en Bosch-fabrikk i Buehl, sa fagforeningen IG Metall, der rundt 1000 ansatte i Tyskland vil miste jobben innen 2025 som følge av flytting, kutt eller nyansettelser, ifølge selskapet.

Arbeidere samlet seg også i byen Arnstadt, hvor et anlegg som produserer såkalte generatorregulatorer – en bildeler som ikke lenger trengs i elektriske kjøretøyer – skal stenge på slutten av året på grunn av mangel på kunder, og ta hundre jobber med seg.

Protester fant også sted utenfor Boschs fabrikk i München, hvor 250 jobber kan bli flyttet til utlandet, selv om ingen endelig avgjørelse er tatt.

Fagforeninger i Tyskland og andre steder har advart overgangen til å produsere elbiler kan koste millioner av arbeidsplasser hvis arbeidere ikke omskoleres, med en studie i mai som anslår at 100.000 stillinger kan gå tapt i Tyskland alene.

Overgangen til elektriske biler skal angivelig «redde klimaet», men det har ingen slik effekt. Det er heller ikke mulig å gjøre det for flertallet av verdens bilpark. Det ville for eksempel kreve det dobbelte av verdens koboltforekomster, og en elekrisitetsforsyning som knapt noe land er i stand til å levere.

Forrige artikkelStore demonstrasjoner i Nederland – politiet skyter mot folk
Neste artikkelPentagon vil starte «over-horisonten-aksjoner» i Afghanistan