Kongressmedlemmer i USA stiller spørsmål ved Bidens militære operasjoner i Syria

0
USA styrker sine baser i Syria

Av Dave DeCamp, Anti-War.

Torsdag 18. november 2021 skrev ei gruppe på 30 representanter fra begge partier i Representantenes hus et brev til president Biden der de stilte spørsmål ved amerikanske luftangrep og USAs militære tilstedeværelse i Syria.

I februar og juni i år bombet USA sjia-militsmål i Syria og viste til til Grunnlovens artikkel II som begrunnelse for angrepene. I brevet som var anført av representantene Jamaal Bowman (D-NY), Peter DeFazio og Nancy Mace (R-SC), kaller lovgiverne ideen om at grunnloven rettferdiggjør slike angrep for en «farlig påstand».

«Vi er dypt bekymret over administrasjonens farlige påstand om at artikkel II i Grunnloven tillater at man omgår kongressens autorisasjon for å utføre angrep inne i Syria,» heter det i brevet.

Det er bred støtte i Kongressen for å styre presidentens krigsfullmakt ved å oppheve autorisasjonene for bruk av militærmakt (AUMF) som ble vedtatt i 1991 og 2002 for å føre kriger mot Irak.

Noen lovgivere går også inn for også å oppheve og erstatte AUMF fra 2001 som brukes til å rettferdiggjøre krigene mot grupper som ISIS og al-Shabaab, selv om de ikke eksisterte da AUMF ble vedtatt. Men det faktum at Biden-administrasjonen brukte Grunnloven som begrunnelse for luftangrep, setter en farlig presedens og antyder at uansett hvilken AUMF som blir opphevet, vil den sittende administrasjonen fortsatt ha ensidig makt til å bombe andre land.

Brevet stilte også spørsmål ved USAs okkupasjon av det østlige Syria. Det er for tida rundt 900 amerikanske soldater stasjonert i Syria under AUMF i 2001. Men siden ISIS ikke lenger har et betydelig fotfeste i Syria, setter lovgiverne spørsmålstegn ved denne autorisasjonen.

«Nesten alle observatører, inkludert din administrasjon, erkjenner at ISIS ikke lenger har noe territorium i Syria. Dette sår alvorlig tvil om anvendeligheten av 2001-autorisasjonen for bruk av militærstyrke (AUMF), som noen hevder godkjenner hele USAs militære tilstedeværelse i Syria», heter det i brevet.

Brevet representerer en liten, men økende motstand i Kongressen mot USAs krig i Syria. Rep. Bowman introduserte en endring av 2021 National Defense Authorization Act (NDAA) som ville ha pålagt Biden-administrasjonen å få autorisasjon til å bli i Syria fra Kongressen eller forlate landet. Endringen ble skutt ned i en avstemning på 118 mot 286 , men flertallet av demokratene i Representantenes hus stemte for forslaget.

Les også Middle East Eye: US lawmakers raise questions over Biden’s reasoning for Syria air strike

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.