Finanskapitalens «klima»allianse

0

Mer enn 450 multinasjonale selskaper med en samlet kapital på 130 billioner dollar har gått sammen i Glasgow Financial Alliance for Net Zero. Dermed har finanskapitalen festet grepet, og det går akkurat slik vi spådde. COP26 ble det stedet der de multinasjonale storkonsernene for alvor har tatt makta over FNs klimaagenda.

Les: COP26 – de multinasjonale selskapenes allianser tar over

Bloomberg (som er eid av multimilliardæren Michael Bloomberg) skriver:

«Banker og kapitalforvaltere som representerer 40 % av verdens finansielle formuer har nå lovet å oppfylle målene fastsatt i Paris-klimaavtalen, gjennom en allianse som er etablert av den tidligere sentralbankmannen Mark Carney.»

Mer enn 450 firmaer som representerer $130 billioner i kapital tilhører nå Glasgow Financial Alliance for Net Zero, nesten det dobbelte av omtrent $70 billioner da GFANZ ble lansert i april, ifølge en framdriftsrapport publisert av koalisjonen 3. november 2021. Underskrivere må forplikte seg til å bruke vitenskapsbaserte retningslinjer for å nå netto null karbonutslipp innen midten av århundret, og å gi delmål for 2030.

GFANZ ble opprettet i april. Alliansen er innkalt av FN og består av seks grupper som spenner over alle hjørner av finansnæringen. Onsdag kunngjorde gruppen at Michael Bloomberg, eier og grunnlegger av Bloomberg News-forelder Bloomberg LP, vil være styreleder for GFANZ sammen med Carney.

I en felles uttalelse onsdag understreket de to behovet for bidrag fra den private sektor hvis verden skal lykkes med å bekjempe klimaendringene.

Hvem er Mark Carney?

Carney (f. 1965) begynte sin karriere i finansgiganten Goldman Sachs. For dem jobbet han med finanskrisa i Russland og ble i 2003 visedirektør i Bank of Canada. Så ble han toppsjef i finansdepartementet i Canada. I 2007 ble han sjef for Canadas sentralbank. Der styrte han landets svar på finanskrisa. Han er medlem av det Sveits-baserte Financial Stability Board. Han har vært formann i Bank for International Settlements‘ Committee. Han er medlem av Group of Thirty, som ble startet av Rockefeller Foundation og som er et eksklusivt råd av sentralbanksjefer og finansmagnater. I 2012 ble han Governor of the Bank of England. I 2020 ble han utnevnt til FNs sjef for klima og finans før han så ble utnevnt til finansiell rådgiver for COP26. Han er nestsjef i Brookfield Asset Management, som er et investeringsfirma med en kapital på 626 milliarder dollar. Ikke helt uventet finner vi Vanguard og Fidelity blant deres ti største aksjonærer.

Carney tilhører altså den aller innerste sirkelen av verdens finansjonglører.  Når han er satt til å styre finanskapitalens globale klimaallianse, så vet vi at finansfyrstene har full kontroll.

Forrige artikkelFAOs matvareindeks på sitt høyeste siden 2011
Neste artikkelRedaktør for British Medical Journal: – Dette er ikke vaksiner!
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).