Den russiske og den syriske hæren holdt stor fellesøvelse i Nordøst-Syria

0
Russiske soldater i Nordøst-Syria. Sergei Novikov/TASS

26. november 2021 holdt russiske styrker og den syriske arabiske hæren (SAA) en felles militærøvelse nær byen al-Qamishli i det nordøstlige syriske guvernementet al-Hasakah, ifølge Syrian Observatory for Human Rights. Dette melder Southfront.

Den felles militærøvelsen ble angivelig holdt på al-Qamishli internasjonale lufthavn, hvor Russland har en ganske stor styrke.

«Russerne brukte skarp ammunisjon [under øvelsen], sannsynligvis inkludert artilleri og missiler også,» sa den London-baserte SOHR i en rapport. Mens de kurdisk-ledede Syrian Democratic Forces (SDF) i allianse med USA kontrollerer det meste av det nordøstlige Syria, deler de kontrollen over al-Qamishli by med SAA.

I forrige måned satte Russland ut flere jagerfly på al-Qamishli internasjonale lufthavn og holdt en serie øvelser med skarp ammunisjon sammen med SAA i den nordøstlige regionen. De russiske militærbevegelsene var et svar på rapporter om en nært forestående tyrkisk-ledet militæroperasjon mot SDF i regionen.

Som en ekstra forsterkning til den nordøstlige regionen, planlegger Moskva angivelig å distribuere et S-400 langtrekkende luftforsvarssystem. En rekke syriske og russiske Pantsir-S kortdistanse luftforsvarssystemer og radarer skal være utplassert på al-Qamishli flyplass.

Russland ser ut til å være fast bestemt på å avskrekke Tyrkia og forhindre nye militære operasjoner i det nordøstlige Syria, hvor den humanitære situasjonen er svært skjør. For noen dager siden besøkte en seniordelegasjon fra SDFs politiske fløy, Det syriske demokratiske rådet, Moskva et sjeldent besøk. Delegasjonen diskuterte russisk støtte til SDF-kontrollerte områder samt fredssamtaler med Damaskus-regjeringa. Russlands eventuelle støtte kan drive SDF bort fra deres viktigste støttespiller, USA. Dette ville være en stor politisk seier for Moskva, og det ville føre til betydelige endringer av situasjonen i det nordøstlige Syria.

Nyhetsbyrået Enab Baladi skriver at det er den økte tyrkiske aggresjonen og den minkende støtten fra USA som tvinger SDF til å søke løsninger via Moskva. Byrået har intervjuet forskeren Wael Alwan som sier at:

«Den økende russiske rollen i det nordøstlige Syria har blitt gjort lettere av USAs avtagende støtte til SDF på sikkerhets- og militærnivå. Faktisk har Russland sponset tidligere økonomiske avtaler mellom Syrias regjering og SDF, i strid med den USA-ledede Caesar Sanctions Act, noe administrasjonen til USAs president Joe Biden valgte å ignorere.»

Russland støtter dialog mellom SDF og Syrias regjering

Spesialutsending til Syria Russlands president, Alexander Lavrentiev, uttrykte 19. november 2021 Moskvas støtte til forhandlinger mellom den syriske regjeringa og de syriske demokratiske styrkene (SDF), og understreket at slike enhetssamtaler må holdes uten press fra USA.

I en tale i Damaskus bekreftet Lavrentiev den russiske føderasjonens støtte til forhandlinger mellom det kurdiske folket som bor nordøst for Eufrat og den syriske regjeringa. Han sa at alle syrere er folk i en samlet nasjon, og understreket at enhet blant syrere vil oppnås «bare gjennom dialog og uten noe press fra utlandet, inkludert USA, eller noen internasjonal koalisjon».

«Denne dialogen tror vi vil gi noen synlige resultater. Vi håper at dette syriske folket vil bli forent. Det er veldig viktig, sa Lavrentiev.

Ilhan Ahmed, president i SDC, SDFs sivile organisasjon, har vært i Moskva og møtt Russlands viseutenriksminister Mikhail Bogdanov, og det russiske UD erklærte etter møtet:

Russisk side bekreftet sin prinsipielle posisjon til støtte for en snarlig løsning av alle problemer som hindrer full gjenoppretting av suvereniteten og den territorielle integriteten til Den syriske arabiske republikken, basert på bestemmelsene i UNSCR 2254 .

Om de hadde trodd noe annet kan SDF etter dette ikke tvile på at Russland ønsker et gjenforent, suverent Syria med full territoriell integritet. Det er ingen støtte å hente i Moskva for noen «føderasjonsløsning». Men derimot vil kurderne åpenbart kunne oppnå reformer innenfor et forent og enhetlig Syria.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelIkke kast bort tida på løse rykter – situasjonen er ille nok som den er
Neste artikkelPratmakere i fri dressur på COP26