Ungarn gjør separat gassavtale med Russland

0

Ukraina mister transitt-inntekter og går mot mot økonomisk kollaps.

Av Josephine Joly. Anti-Empire.

Ukraina har fordømt en ny gass-avtale mellom Ungarn og den russiske energi-giganten Gazprom.

Ungarns utenriksminister Peter Szijjártó undertegnet en 15 årig avtale om gassleveranser med dette firmaet på mandag. Avtalen på 4,5 milliarder kubikkmeter naturgass i året vil dekke halvparten av Ungarns gassforbruk, og vil garantere forsyninger via nye (pålitelige) ruter via Serbia og Østerrike.

Dermed er Ukraina kuttet ut som transittland.

«I dag er virkeligheten den at Ungarns energiforbruk kan sikres på tryggeste måte med en langtids kontrakt med Gazprom», sier Szijjártó. 

Men med denne nye avtalen vil Ukraina tape millioner i transitt-avgifter. Og Kiev har bedt Europakommisjonen vurdere lovligheten.

Ukrainas utenriksminister har kommet med en uttalelse der han sier at Ungarns nye forsyningsavtale er en «rent politisk og økonomisk urimelig beslutning» som ble tatt «for å skade Ukrainas nasjonale interesser og ukrainsk/ungarske forhold».

Som svar her Kiev avlyst et møte i en felles handelskomite med Ungarn som skulle holdes på torsdag. Szijjártó forsvarer avtalen som den eneste økonomiske muligheten til å sikre Ungarns energibehov.

Landet har stolt på Russland for mesteparten av naturgassen som har blitt levert via rørledningene som går gjennom Ukraina.

Men i de siste årene har Russland endret eksport-rutene ved å bygge Nord Stream 2 rørledningen til Tyskland og TurkStream-lenken til Tyrkia.

Den ungarske regjeringen annonserte i slutten av august at de var blitt enige med Moskva om alle forhold for en ny langtids gassforsynings-avtale som skal gjelde fra 1. oktober.

Avtalen med Gazprom skal gjelde i 15 år, med en klausul om å kunne endre de innkjøpte mengdene etter 10 år.

De to rutene vil bli brukt, med 3,5 milliarder kubikkmeter gass som skal komme via Serbia, og 1 milliard kubikkmeter via Østerrike.

Den diplomatiske konflikten mellom Ungarn og Ukraina forsterket seg på tirsdag da de to landenes ambassadører møttes etter Budapests beslutning om å kjøpe russisk gass. Det er noe Ukraina betrakter som et slag mot deres økonomiske og nasjonale sikkerhets-interesser.

Den 15-årige avtalen mellom Ungarn og det russiske gass-selskapet Gazprom ble avsluttet på mandag, og inneholder import av årlige 4,5 milliarder kubikkmeter russisk gass til Ungarn, via ruter som går utenom Ukraina. De taper dermed lukrative transitt-avgifter.

Ukrainas utenriksminister kom på mandag med en uttalelse der han sier at Kiev var «overrasket og skuffet» over Ungarns avtale med Russland, og kaller dette «en rent politisk og økonomisk urimelig beslutning som kun vil være til fordel for Kreml».

Han legger til at de vil bringe avtalen, som blir virksom på fredag, inn for EuropaUnionens Executive Commission for å vurdere om det er i samsvar med EUs energi-regler.

Ungarns utenriksminister Peter Szijjártó skriver på Facebook på tirsdag at han er «svært rasende» over det han kaller Ukrainas forsøk på å blokkere energiavtalen, og at Ukrainas ambassadør var blitt kalt inn etter «forsøket på å bryte vår suverenitet».

«Ukrainerne har ingenting med hva vi bestemmer og hvem vi blir enige med. Vi betrakter det som et alvorlig brudd på vår suverenitet og våre nasjonale sikkerhets-interesser når de ønsker å hindre forsyning av gass til vårt land, til oppvarming av det ungarske folkets hjem og til å brukes i industrien», skrev Szijjártó.

Som svar kalte den ukrainske utenriksministeren inn den ungarske ambassadøren på tirsdag for å formidle Kievs syn på avtalen.

Utenriksminister Dmytro Kuleba fortale til den ukrainske fjernsynskanalen ICTV at Ungarn «hadde alvorlig slått et slag mot ukrainsk/ungarske forhold ved ikke å bruke de ukrainske gassrørledningene når de kjøper gass fra Russland».

På spørsmål om han mener Russland bruker gassforsyningene som et våpen mot Kiev, sier Kremls talsmann Dmitry Peskov nei. Han legger til at Russland bruker gassen «eksklusivt til interesse for folket i vårt land for å øke velferden for russerne, kun på kommersiell basis».

Den diplomatiske konflikten kom midt i allerede dårlige forhold mellom Kiev og Budapest over en ukrainsk lov fra 2017 som forlanger ukrainsk språk brukt i all opplæring fra femte klasse.

Ungarns regjering argumenterer med at loven begrenser språkrettigheter for omtrent 150 000 etniske ungarere som bor i den vestlige ukrainske regionen Transkarpatia. 

De har siden hindret Ukrainas forsøk på å styrke båndene til NATO og EU.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst for Derimot.no.

Forrige artikkelEi akselererende energikrise i anmarsj
Neste artikkelNy studie: Det kan ikke påvises at høy grad av vaksinering gir nedgang i covid-19