Rødt fronter ny støttegruppe for Julian Assange

0
Innfelt: Sofie Marhaugs profilbilde på Facebook

Under støttemarkeringa for Julian Assange arrangert av Norsk PEN 22. oktober sa stortingsrepresentant for Rødt at partiet inviterer politikere – på tvers av partipolitiske skillelinjer – til å gå sammen for presse- og ytringsfriheten i forsvar for Julian Assange. Partiet vil opprette et eget nettverk på Stortinget, et «Assanges venner», der alle motstandere av krigsforbrytelser og forsvarere av ytringsfrihet og demokrati, er hjertelig velkomne til å være med.

Stortingsrepresentant Sofie Marhaug (Rødt) sa dette i sin tale under støttemarkeringa:

Om en knapp uke får vi vite resultatet av ankesaken mot utlevering av Julian Assange til USA.

Resultatet er avgjørende for Assange personlig: Blir han utlevert, risikerer han å bli dømt til 175 års fengsel. Det kan altså få fatale konsekvenser for mennesket Julian Assange, men ikke bare det: Hvor vidt han utleveres har også konsekvenser for presse- og ytringsfriheten som sådan. Blir Assange overlatt til USAs myndigheter, svekkes en av de grunnleggende frihetene som vi liksom verdsetter så høyt i det vestlige demokratiet – nemlig friheten til å ytre seg kritisk.

Det er mange autoritære stater som forfølger og mishandler sine egne varslere, journalister og utgivere. Men USA er i dag alene om bruke sitt eget rettsvesen til å angripe og straffeforfølge utgivere fra andre land i andre stater, her i Europa, slik vi nå ser at skjer i Assange-saken. Det gjør USA til en helt spesiell trussel mot ytringsfriheten over hele verden.

I forrige storingsperiode var det Rødts éne representant, Bjørnar Moxnes, som tok opp saken til Assange i Norges øverste, folkevalgte forsamling. Han krevde å få svar fra den daværende utenriksministeren om hva regjeringen tenkte om Assange-saken – og ikke minst hva regjeringen tenkte om konsekvensene det har for pressefriheten, at USA vil straffeforfølge individer i Europa for publisering og kildebeskyttelse.

Etter hvert fikk Rødt også støtte fra talspersoner i andre partier, i både SV og Venstre, i tillegg til SP som sa kanskje.

Nå har vi en ny regjering, og Assanges fremtid står stadig i fare. Derfor ville det også være interessant å høre hva den nye utenriksministeren, Anniken Huitfeldt, mener: Vil hun sitte stille i båten om Assange utleveres til USA?

En av Huitfeldts partikollegaer, Thorbjørn Jagland, var i alle fall klartenkt da årets fredspris ble offentlig. På Facebook skrev han som følger: «HURRA FOR FREDSPRISEN til to modige journalister. Nå må det økt trykk bak kravet om at Julian Assange settes fri og Edgar Snowden får benåding.»

Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle si det høyt, men både norske og internasjonale myndigheter gjør klokt i å lytte til Jagland!

Er det noen mennesker som gjennom sine avsløringer har bidratt til å avdekke krigsforbrytelser, så er det jo nettopp varslere og publisister som Assange og Snowden.

Siden ankesaken startet ser dessuten Assanges fremtid enda mørkere ut. Yahoo har rapportert om hvordan CIA og Trump-administrasjonen har hatt planer om å kidnappe og til og med drepe Assange.

Å utlevere Assange til USA er uforsvarlig på alle mulige måter.

Rødt er tydelig på at også folkevalgte politikere må stå opp mot denne uretten. Vi inviterer derfor politikere – på tvers av partipolitiske skillelinjer – til å gå sammen for presse- og ytringsfriheten i forsvar for Julian Assange. Vi vil opprette et eget nettverk på Stortinget, et «Assanges venner», der alle motstandere av krigsforbrytelser og forsvarere av ytringsfrihet og demokrati, er hjertelig velkomne til å være med.

Bli med før det er for sent! Støtt Julian Assange!

Forrige artikkelForandrer Kina verden?
Neste artikkelKampen mot koronadiktaturet i Australia