Macron fordømmer massakren på algeriere i Paris i 1961

0

17. oktober 1961 drepte fransk politi opptil 300 algeriske demonstranter i det som er den verste massakren i et vestlig demokrati siden 2. verdenskrig. Etter langvarige og omfattende kampanjer for å få myndighetene til å innrømme det som skjedd – og ta avstand fra det, har Frankrikes president Emmanuel Macron endelig kommet med en offisiell beklagelse.

Seksti år etter forbrytelsen la Macron ned en blomsteroppsats ved Seinen der mange av demonstrantene ble kastet i elva.

Det hele startet som en fredelig demonstrasjon mot Frankrikes krigføring i Algerie. 30–40.000 algirere trosset et portforbud og ble møtt med 8400 politifolk. Om kvelden 17. oktober ble folk banket opp og kastet i Seinen for å drukne eller de ble skutt og drept etter at de ble arrestert. Mellom 200 og 300 ble drept.

Ordren til massakren ble gitt av hovedstadens politisjef, Maurice Papon, som under andre verdenskrig var Papon politisjef under Vichy-regimet der han samarbeidet tyske SS og var dessuten ansvarlig for jødesaker.

Portforbud for algeriere

Massakren i oktober 1961 kom på slutten av den sju og et halvt år lange krigen der den algeriske frigjøringsbevegelsen FLN kjempet mot det franske kolonistyret.

Som et resultat av flere angrep på politimenn hadde politisjefen i Paris, Maurice Papon, innført portforbud for de rundt 150.000 algirerne i Paris fra 5. oktober.

Portforbudet gjaldt alle av algerisk avstamning, selv om de offisielt var franske statsborgere, men ikke andre franskmenn.

Fransk Wikipedia: Massacre du 17 octobre 1961

Fredelig demonstrasjon

Kvelden 17. oktober 1961 gikk anslagsvis 30-40.000 algeriere ut i en fredelig demonstrasjon mot portforbudet.

Politisjef Papon hadde mobilisert rundt 8400 politimenn for å møte demonstrantene og satte inn angrep over hele Paris.

Rundt 11.000 ble arrestert og fraktet til interneringssentere som var blitt brukt av det tyskvennlige Vichy-regimet under 2. verdenskrig.

Kristian Elster skrev om massakren på NRKs nettsider:

Utover kvelden 17. oktober startet massakrene for alvor. Flere steder rundt om i Paris ble arresterte algirere banket opp eller skutt.

I løpet av natten ble flere titalls arresterte skutt og drept på gårdsplassen i politihovedkvarteret.

På Saint-Michel-broen nær Notre Dame, midt i Paris, ble mange algirere banket opp og kastet i elven Seinen for å drukne.

Fortsatt er det ikke klart hvor mange som ble drept kvelden og natten 17. oktober for 50 år siden, men de fleste anslagene ligger mellom 200 og 300.

Dysset ned

Selv om likene av drepte algirere i flere uker etterpå ble funnet drivende i Seinen, så fikk ikke massakren stor oppmerksomhet.

Både den franske regjeringen og borgmesteren i Paris brukte sensur for å stoppe den franske pressen i å skrive om saken.

Også amerikanske og britiske medier, som New York Times, Time og The Times, lot være å skrive om saken og den franske regjeringens rolle for ikke å destabilisere det franske regimet under krigen i Algerie.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelDen tyske delstaten Hessen: Matvarebutikker kan nekte uvaksinerte adgang
Neste artikkelPolitifolk i Seattle og Chicago truer med å ikke komme på jobb på grunn av vaksinetvang