Lege Peter Dvergsdal om feilbehandling av Covid-19: – En planlagt, kriminell handling

0
Lege Peter Dvergsdal. Foto: Julia Schreiner Benito

Av Julia Schreiner Benito

Legen kaller seg en varsler: –Systematisk feilbehandling av covidpasienter. Forskerne visste at eksisterende medikamenter har effekt, likevel hevdet de at de er uvirksomme. Pasienter gikk glipp av livreddende behandling. Hvor mange har dødd som en følge av det?

Bakteppet: Forsker Jon Arne Røttingen ledet studien som skulle avdekke hvorvidt eksisterende, velprøvde medisiner kan behandle Covid-19. 100 millioner skattekroner gikk til Solidarity-studien. Røttingen og medforskerne konkluderte oktober 2020 at eldre medikamenter, som Remdisivir, ikke har effekt. Bare ved å bevise at eksisterende medisiner ikke virker, har en lov til å hasteinnføre eksperimentelle vaksiner. Vaksinene vil tidligst i 2023 kunne godkjennes etter vanlige, vitenskapelige kriterier. Inntil da er vaksinene mot Covid-19 kun betinget godkjent.

En innrømmelse

Nylig innrømmet Røttingen at en av de eldre medisinene, Molnupiravir, likevel har effekt. Lege Peter Dvergsdal mener at han visste det hele tiden. «Kan ha funnet medisin mot korona», lød overskriften hos NRK 1. oktober 2021. I den forbindelse uttalte Røttingen:
– Remdesivir ble også testet som en antiviral medisin. Den viste seg å ha bare en beskjeden virkning.
– NRK burde kritisk ha påpekt overfor Røttingen at han må ha visst at Remdesivir har effekt. For den informasjonen er lett tilgjengelig i Solidarity-studien, sier Dvergsdal. 
– Ettersom denne informasjonen ligger åpen, altså at eksisterende medikamenter har effekt mot Covid-19, hvorfor er ikke dette kjent?
– Fordi den versjonen ikke stemmer med den offisielle. Alle gikk for myndighetenes, Røttingens, historie, uten å sjekke etter sannheten.

Røttingen har bløffet, han har misbrukt 100 millioner offentlige kroner, og pasienter har dødd fordi de ikke har fått behandling.

– Dette ser vi igjen og igjen: Om det kommer en offisiell versjon, så betyr det ikke noe at den er feil. Røttingen har bløffet, han har misbrukt 100 millioner offentlige kroner, og pasienter har dødd fordi de ikke har fått behandling. Det er straffbart. Jeg håper at dette nå blir så kjent at myndighetene er nødt til å se på saken. Jeg har tipset flere riksaviser, NRK, og TV2 om dette. Men jeg har ikke fått svar.

Dvergsdal anklager Røttingen og medforskerne på flere punkter:

  • Forskerne må ha visst at eldre medikamenter må brukes tidlig i sykdomsforløpet av Covid-19 for å ha effekt. Om pasienten er så syk at hun har havnet på sykehus, har medikamentene minimal effekt fordi det med tiden har blitt for mye virus i kroppen.
  • Til tross for at medisinene likevel ble gitt for sent under Solidarity-studien, viser denne at Remdesivir har effekt. Røttingen ledet og koordinerte den globale studien, dette må han ha visst. Han bagatelliserte dette, og sa at det antakelig ikke betyr noe. Men Solidarity-studien viser dødelighet på 6,7 prosent av de innlagte i gruppen som fikk Remdesivir. Mot 12 prosent i placebo-gruppen.

– Røttingen snakket usant da han sa at Remdesivir ikke har effekt, sier Dvergsdal.
Røttingen sa i oktober 2020:
– Nå vet vi at Remdesivir ikke hjelper på overlevelse, så da kan vi begynne å undersøke andre medisiner.
– Men Røttingen hadde også kunnskap om forskningen på Remdesivir mot ebola fra 2014, sier Dvergsdal.
– Denne viste effekt på mus når behandlingen ble gitt tidlig i sykdomsforløpet. Han må ha visst at tidlig behandling er avgjørende. Likevel startet behandlingen for sent under Solidarity-studien. Og Røttingen fremholdt inntil nylig at eksisterende medisiner ikke virker. Han uttalte også at Remdesivir ikke hadde effekt på ebola, til tross for at studien i 2014 viste noe annet.
–Hvorfor skulle han gjøre det?
–Fordi han ønsket å bli den globale «vaksinepresidenten». Og det ble han.

Han prøvde å informere og advare

hemali har sett korrespondansen der Dvergsdal i forkant av Solidarity-studien advarte om at behandlingen må starte tidlig for å ha effekt. Ikke på dag 15 i sykdomsforløpet, slik en gjorde under Solidarity-studien.
– Våren 2020 advarte jeg om at de 100 millioner kronene vil være bortkastet dersom en startet behandlingen for sent. Og at liv ville gå tapt. Derfor kaller jeg dette en planlagt, kriminell handling, sier Dvergsdal.

– Jeg kan behandle Covid-19 med Avigan

Dvergsdal har god erfaring med et annet velprøvd medikament kalt Avigan. hemali bekjent er han den eneste i Norge som har behandlet koronapasienter med Avigan.
– Jeg har behandlet over 50 Covid-pasienter, med meget god effekt. Avigan virker på samme måte som Molnupiravir, som Røttingen nå innrømmer at har effekt. Molnupiravir og Remdesivir virker på samme måte, begge er purin, byggestoff for virus, forklarer Dvergsdal.
Dvergsdal fulgte testingen av Avigan i to år før den ble godkjent i Japan. I 2016 fikk han tillatelse fra Statens legemiddelverk til å bruke det i behandling. Tillatelse ble fornyet årlig, men under koronaen i 2020 sa Statens legemiddelverk nei.

E-post til Camilla Stoltenberg: Kan du medvirke?

Da korona rammet, gjorde Dvergsdal iherdige forsøk på å informere om eksisterende, effektiv, velprøvd behandling med få bivirkninger. I e-post til FHIs Camilla Stoltenberg 25.mars 2020 skriver han:
«Jeg har snakket med deg en gang. Jeg tror at du tenker selv. Jeg har tre års erfaring med Avigan i praksis på Fornebu Legesenter. Avigan svekker intensiteten av Corona. Ingen dør, men utvikler resistens. Jeg har prøvd å si at jeg kan skaffe Avigan til alle som er syke i Norge. Da trenger ingen å komme på sykehus. Kunne du tenke deg å medvirke til det?»

Verken Dvergsdal eller hemali får svar

Han fikk aldri svar. Heller ikke hemali får svar fra Camilla Stoltenberg om saken nå, og medievakten i FHI svarer: «Vi har prioritert henvendelser fra helsepersonell som ber om råd […] og redaksjonelle medier som arbeider under vær varsomplakaten.» Medievakten svarer ikke på hvor hun har det fra at hemali ikke jobber under værvarsomplakaten. (Journalisters etiske «kjøreregler».)

Etter min erfaring blir alle bedre, og trenger ikke sykehusbehandling hvis de blir behandlet når de blir syke, og før dag 6.

I en e-post til professor Morten Lindback ved UiO skrev Dvergsdal i april 2020, utdrag: «Tatt før dag 6 er det tydelig bedring av pasienten andre behandlingsdag. Dette gjelder også korona. Jeg har kontakter, så jeg kan skaffe mer Avigan nå når mange land står i kø for å få. Tidligere har jeg blitt lovet nok Avigan til å behandle alle som er så syke at det er nødvendig å behandle. Etter min erfaring blir alle bedre, og trenger ikke sykehusbehandling hvis de blir behandlet når de blir syke, og før dag 6. Avigan hører til i førstelinje. Når pasientene har blitt så dårlige at de er innlagt, er det ikke lenger selve viruset som er problemet.»

«Jeg håper dette kan være av interesse»

Videre i e-posten: «I og med at Avigan er et registrert preparat i flere land, og det er rapportert god effekt ved Corona, og det har vært i bruk i Norge i mer enn tre år, skulle det være mulig bare å følge opp med enkel registrering av effekten. Et fullt forskningsopplegg vil antakelig ta for mye tid. Jeg tror epidemien kommer inn i en ny bølge i Norge nå. Jeg håper dette kan være av interesse for instituttet. Jeg er en gammel mann, og synes jeg har gjort nok. Jeg kan være med litt i bakgrunnen siden jeg av en eller annen grunn er den eneste i Europa med erfaring i bruk av Avigan.»

–Våren 2020 snakket jeg også med professor Morten Lindback om dette, men jeg hørte ikke noe mer fra ham, sier Dvergsdal.  

Jeg har ingen illusjoner om forandring

Dvergsdal klaget Røttingen inn for etisk råd i Legeforeningen i forbindelse med Solidarity-studien. Klagen ble avvist med begrunnelse i at Røttingen hadde rolle som forsker, ikke som lege. Altså mente foreningen at saken ikke er deres fordi den ikke er «medisinsk».
– Jeg ga opp, orket ikke å forfølge det, sier Dvergsdal.
Han klaget også til Kringkastingsrådet for NRKs program om Solidarity-studien. Fordi denne gir feilaktig fremstilling av fakta, ifølge Dvergsdal.
– De fjernet programmet, så én konsekvens fikk klagen min. Men ellers har jeg ingen illusjoner om forandring, sier Peter Dvergsdal.

Carl I. Hagen ønsket at Røttingen skulle granskes av forsknings- og utdanningsminister Asheim i denne forbindelse.

John Arne Røttingen ønsker ikke å kommentere denne artikkelen.

Kort om Avigan

  • Legemidlet har blitt testet på flere tusen pasienter og er mye brukt som behandling mot korona i Japan og Kina.
  • Avigan er godkjent legemiddel i flere land.
  • Dvergsdal fattet interesse for Avigan i 2012 (den gang het det Favipiravir) fordi det er bredspektret. Avigan hadde da vært under utvikling siden slutten av 1990-tallet.
  • I 2016 fikk han godkjenningsfritak fra Statens legemiddelverk.
  • Avigan brukes også mot influensa og hjernehinnebetennelse, og har blitt brukt mot ebola.
  • Avigan virker mot nesten alle RNA virus, 97% av alle virus som gir sykdom i luftveier og mage-tarm. Det er et bredspektret, antiviralt middel, et falskt nukleotid som forstyrrer viral RNA syntetase. Nesten alle RNA virus bruker RNA syntetase. Det er knapt registrert bivirkninger av Avigan.
  • –Jeg bedriver ikke eksperimentell behandling, jeg gjør off label (eldre medikamenter som kan vise seg å ha effekt mot annet enn det det ble utviklet for) behandling. Det er en veldig viktig forskjell, sier Dvergsdal.
  • Fra 2016 ble Dvergsdals tillatelse/godkjenningsfritak for Avigan fornyet årlig, men under koronaen i 2020 sa Statens legemiddelverk nei til mer import.

Referanser

Remdesivir for the Treatment of Covid-19 — Final Report | NEJM
WHO-studie om Remdesivir: Medisinen Trump har fått gir liten effekt mot covid-19 – NRK Viten – Nyheter innen vitenskap og forskning
Statens Legemiddelverk: – WHO fraråder bruk av Remdesivir.
Enda en studie som viser at Remdesivir har effekt på Covid-19.

Denne artikkelen ble først publisert av Hemali.

Forrige artikkelYoung Global Leaders – milliardærenes oppdrettsanlegg
Neste artikkel«Master of newspeak 2021» – Bent Høie