Klart for kontakt mellom presidentene i Egypt og Syria

0

Etter mer enn ti år med stedfortrederkrig mot Syria der Egypt har vært blant Syrias fiender, er det endelig duket for direkte kontakt mellom Egypts presidnet Abdelfattah al-Sisi og Syrias Bashar al-Assad. Dette skriver avisa “Al-Araby Al-Jadeed”.

Egypt ønsker ikke å bli forbigått av Tyrkia når det gjelder Syria. Som den mest folkerike av de arabiske statene er Egypts initiativ uhyre viktig også for de andre statene i Den arabiske liga.

Et av de prosjektene som kan komme til å bli svært viktig i nystarten til det egyptisk-syriske forholdet er gassrørledninga fra Egypt via Jordan og Syria til Libanon.

Blant indikasjonene som bekrefter at Egypt vil gjenopprette og styrke forholdet til Syria, er at ordningene for å koordinere den første av sitt slag mellom presidentene i de to landene kommer mindre enn en måned etter et møte, som også var det første av sitt slag, som fant sted mellom den syriske utenriksministeren Faisal al-Miqdad og hans egyptiske motpart Sameh Shoukry på sidelinja til FNs generalforsamling i New York, der møtet på den tiden viste en tydelig tilnærming mellom de to partene, og en felles intensjon om å samarbeide for å løse problemene de to landene står overfor.

Tradisjonelt har det vært nære forbindelser mellom Egypt og Syria. De to landene var til og med i en føderasjon kalt Den forente arabiske republikk fra 1958 til 1961.mEgypt har ca. 102 millioner innbyggere (nr. 15 i verden), og landet har en hær på 438.500 soldater. Etter BNP (kjøpekraftvektet) ligger Egypt som nummer 21 i verden, ikke veldig langt bak Australia.

Gjenopprettelse av forbindelsene mellom Egypt og Syria vil derfor ha en stor strategisk betydning for Syria.

Forrige artikkelVelkommen til framtida: robothunder med angrepsrifler
Neste artikkelSør-Kina havet: Sentrum for en kommende storkonflikt USA – Kina?