Grønne Europa tigger Russland om mer kull

0

Av Jan Herdal.

Vind i Europa og regn i Norge har fått strømprisen på fall for noen dager. Men kraftkrisen har knapt nok begynt. Ifølge Bloomberg tigger kraftprodusenter i EU sin største kulleverandør Russland om økte leveranser, men det skal være lite å oppdrive på kort varsel.

Russland er også Europas suverent største gassleverandør, foran Norge. Det er knapphet på gass også. Prisen har gått til værs, og EUs medlemsland sliter med å fylle opp lagrene for vinteren. Samtidig har vindkraften hittil i år levert langt under pari. 

Energibehovet stiger ettersom koronarestriksjonene oppheves. Nedleggelsen av atomkraftverk fortsetter. Europa ser ut til å bygge opp den perfekte energistorm. 

Bloomberg skriver at europeiske kraftprodusenter nå er på desperat jakt etter mer kull, ifølge en kilde som ikke vil identifiseres. Men Russland prioriterer storkunder i Asia.

– Russland har kuttet kulleksporten til Europa i årevis, siden EU stenger kullbaserte varmekraftverk. Det vil bli vanskelig å omdisponere til Europa, da de asiatiske kundene har langsiktige kontrakter, og transportkapasiteten er begrenset, sier Kirill Tsjuiko ved BCS Global Markets til byrået.

EU har i tillegg til kullkraftverkene også lagt ned egne kullgruver over en lav sko. Dagens kullproduksjon i Europa er bare 20 prosent av hva den var i 1990. Betydelige ressurser av både brun- og steinkull ligger brakk i flere land.

Kullprisens utvikling. Kilde: Trading economics.

Global kullpris er mangedoblet på ett år. Norges siste kullgruve på Svalbard skal stenges i 2023.

Russland på sin side satser stort på å utvikle sine gigantiske kullressurser. Putin ser ikke ut til – unnskyld uttrykket – å være i tvil om hvilken vei vinden blåser.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelBensin på bålet: Er FHI pyromane?
Neste artikkelLyspunkt i Debatten på NRK