EU forbereder handelskrig mot Storbritannia

0

EU planlegger å blokkere Storbritannias energiforsyning og gjennomføre handelskrig hvis ikke protokollen om Nord-Irland blir godkjent.

Storbritannias minister for forholdet til EU, Lord Frost, er klar til et oppgjør om Brexit. Striden står om protokollen om Nord-Irland. Dette skriver Daily Mail.

Det sies at Frankrike, Tyskland og Nederland presser på for et hardt svar hvis Storbritannia følger opp truslene om å suspendere skilsmissevilkårene.

Tiltakene det snakkes om inkluderer å dempe britisk tilgang til energiforsyning, innføre tariffer eller til og med å droppe handelsavtalen, ifølge Financial Times.

Sabelraslinga kom da Lord Frost advarte om at EU-domstolen må fratas makta over Nord-Irland.

Diplomater sa til Financial Times at medlemslandene ledet av Frankrike, Tyskland og Nederland – og støttet av Italia og Spania – ønsket at Maros Sefcovic i EU-kommisjonen skulle utarbeide et «juridisk forsvarlig, forholdsmessig og robust svar».

‘Frost vet at han leker med ilden. Men når du leker med ild, blir du brent. EU har en bred palett av alternativer for å slå tilbake mot Storbritannia: for eksempel energiforsyning, sa en diplomat.

Å true Storbritannias energiimport er å gå etter strupen. Mellom 1980 og 2003 var landet nettoeksportør av energi, men siden da har landet blitt svært avhengig av energiimport. For EUs del er det Frankrike, Nederland, Belgia og Danmark som er eksportørene. Det gjelder i hovedsak elektrisitet og naturgass.

Trusselen fra EU kommer på et tidspunkt som er maksimalt ugunstig for Storbritannia. Landet er på vei inn i ei svært alvorlig energikrise. Tusener av firmaer vil ikke overleve vinteren, hvis de ikke får hjelp. Dette har allerede rammet britisk matindustri. Stålindustrien og den kjemiske industrien melder også om store problemer.

Storbritannias engrospris på elektrisitet økte fra £ 50 per megawattime i april til så mye som £ 2500 per megawattime i september, ifølge UK Steel, som beskrev økningen som «astronomisk.» Månedlige gjennomsnittlige engroskostnader i Storbritannia er omtrent det dobbelte av dem i Frankrike, la de til. Dette skriver CNN Business.

Britiske naturgasspriser har økt med omtrent 425% så langt i år. I begynnelsen av oktober var de nesten 740% høyere enn samme periode i 2020, ifølge data fra Independent Commodity Intelligence Services.

Glassprodusenter må holde ovnene i gang kontinuerlig på grunn av de høye temperaturene som trengs for å smelte råvarer, og de kan ikke stoppe prosessen uten betydelige kostnader og skader på ovnen, ifølge Dave Dalton, administrerende direktør i bransjeforeningen British Glass.

«Noen virksomheter har sett energiregningene sine gå fire og til og med åtte ganger, noe som betyr en ekstra belastning på millioner av pund i måneden som ganske enkelt ikke kan fortsette,» sa han. «Disse kostnadene må uunngåelig overføres til kunder og forbrukere i en tid da levekostnadene allerede øker.»

Og så kommer altså Storbritannias NATO-«allierte» på kontinentet og sier at de kan tenke seg å gjøre situasjonen enda verre.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.