USAs avtale med Australia ryster NATO-alliansen i dens grunnvoller

0

Den franske regjeringa er mildt sagt rasende på den måten USA har behandlet Frankrike på i forbindelse med den såkalte AUKUS-avtalen. Frankrike kaller umiddelbart tilbake sine ambassadører til USA og Australia. Asia Times skriver at Avtalen USA-Australia ryster NATO-alliansen. Frankrike som har vært USAs allierte i 240-år valgte å avlyse markeringa av 240-årsdagen for slaget mellom franske og britiske skip utenfor Yorktown, Virginia. Den franske seieren tillot tropper under kommando av George Washington å beseire britene og avslutte revolusjonskrigen.

Den nasjonale sikkerhetsrådgiveren til Biden, Jake Sullivan, klarte dessuten å krenke franskmennene på det groveste ved å informere dem først etter at magasinet Politico hadde brakt nyheten om avtalen.

New York Times skrev at USA bare ga Frankrike noen få timers varsel før avtalen ble offentliggjort. Det viser seg at dette var en løgn. Frankrike ble ikkeinformert før avtalen ble offentliggjort, men først etterpå. Philippe Étienne, som er Frankrikes ambassadør til USA, sa at han ikke var informert om dette før han leste det i avisene.

Hvis man sjekker tidspunktene, viser det seg at den franske ambassadøren hadde rett, skriver Moon of Alabama: How Jack Sullivan Screwed Up The U.S. Relations With France.

En pikant detalj er at samme Sullivan er tilknyttet Lowy Institute, som mer enn noen andre er senteret for utenrikspolitisk debatt og linjeutvikling i Australia. Der er han «distinguished international fellow».

Frankrike har reagert ikke bare med å kalle tilbake sine ambassadører fra USA og Australia, men ved å starte en nyorientering av fransk utenrikspolitikk. Frankrikes utenriksminister Jean-Yves Le Drian og hans indiske motpart Subrahmanyam Jaishankar, sa i en felles erklæring 18. september 2021 at de vil «Arbeide med et felles program for konkrete handlinger for å forsvare en virkelig multilateral internasjonal orden.»

India ble også tråkket på tærne av AUKUS-avtalen, fordi den åpenbart forviste India til posisjonen som en annenrangs alliert. Kodeordene «virkelig multilateral internasjonal orden» er veldig tett innpå de formuleringene Russland og Kina bruker.

Den offisielle kinesiske avisa Global Times skriver:

«Dannelsen av AUKUS avslørte i det minste at USA mangler tillit til sin strategi om å taue inn nesten alle land til en anti-Kina samlet front. Washington veit at denne strategien forbruker mye energi, men gir svært liten effekt. I tillegg ønsker USA å gjøre Australia til et eksempel for andre på en «trofast skjødehund»: Lytt til alt USA sier, og USA vil til og med gi deg atomubåter. Dette er absolutt en veldig lønnsom prosess for USA. På bare noen få år har USA utviklet to allianser eller kvasi-alliansemekanismer i Indo-Stillehavs-regionen: AUKUS og Quad. Slik flip-flopping er sannsynligvis enestående i geopolitisk historie.»

Den privilegerte avtalen med Australia forviser to av partnerne i «Five eyes»-alliansen, nemlig Canada og New Zealand, er satt på gangen, slik at «Five eyes» er blitt redusert til «Three eyes».

Den franske utenriksministeren Jean-Yves Le Drian kaller avtalen «et alvorlig tillitsbrudd», skriver Le Monde. «I en virkelig allianse snakker man sammen og man respekterer hverandre, og det har ikke skjedd her.»

Heller ikke USAs plutselige tilbaketrekning fra Afghanistan ble drøftet med deres «allierte» på forhånd, og det begynner nok å gå opp for NATO-politikere med sansene noenlunde i behold at de ikke er allierte, men vasaller. Og de skjønner at de må handle på egen hånd hvis de skal ta vare på sine egne interesser. (Vi forventer ikke at denne erkjennelsen vil nå fram til norske politikere på svært lang tid.)

Men det betyr at NATO-alliansen knaker i sine sammenføyninger, og Emmanuel Macron hadde rett da han sa i

et intervju med det britiske magasinet The Economist sier Frankrikes president Emmanuel Macron at:

«Det vi opplever nå er at NATO lider hjernedøden!»

Det var før den hjernedøde behandlinga av AUKUS-avtalen. Et gammel kinesisk ordtak sier at «samme hva de gjør, faller blomstene av». I det perspektivet er det seinhøst i NATO med omland.

Samtidig fortsetter Shanghai Cooperation Organization (SCO) å vokse i omfang og innflytelse. På sitt siste møte i Dushanbe i Tadsjikistan vedtok de å ta opp Iran som medlem og godta Saudi Arabia, Egypt og Qatar som observatører.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelStrømprisen – «sånn er det»!
Neste artikkelPaulo Freire 100 år
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).