Taliban: – Vi har tatt kontrollen over Panjshir-dalen

0
Taliban har inntatt motstandsfrontens hovedkvarter i Panjshirdalen. Foto: Taliban på Twitter

Den offisielle talsmannen for Taliban, Zabiullah Mujahid, skrev på Twitter 6. september 2021 at Taliban nå har tatt kontrollen over hele Panjshir-dalen som til da hadde vært kontrollert av opprørere. Det betyr at det siste området av betydning der Taliban ikke hadde sikret seg kontroll nå er i bevegelsens hender.

Panjshir-dalen, eller Dare-ye Panjšēr; bostavelig oversatt: de fem løvenes dal, er en trang dal 150 kilometer nord for Kabul der det bor omtrent 100.000 mennesker, deriblant den største gruppa av tadsjiker i Afghanistan.

Vil rester av Nordalliansen starte borgerkrig mot Taliban? spurte vi 20. august. Sønnen til den legendariske militære lederen av Nordalliansen, «Løven av Panjshir», Ahmed Shah Massoud, skriver i en kronikk i Washington Post at han er klar til å følge i sin fars fotspor og reise en opprørshær i Panjshir-dalen mot de nye herskerne i Afghanistan. Og spørsmålet var om den 32 år gamle Massoud junior, uten sin fars krigserfaring, ville være i stand til å gjøre noe slikt.

Og vårt tentative svar var:

Det er imidlertid svært uklart om Massouds styrker vil kunne hindre Taliban i å ta kontrollen over Panjshir-dalen, noe de ikke har forsøkt til nå. Og det er heller ikke klart om Massouds trusler er et forhandlingsutspill.

Massoud appellerer til USA, Storbritannia og Frankrike og ber om våpen og penger. Men det spørs hvor stor begeistringen er der for å skyfle ut nye titalls milliarder etter at de har tapt omtrent alt de hadde investert til nå da Taliban tok over.

Vi tillot oss å betvile Massoud juniors evne, og kanskje også vilje, til å starte en borgerkrig mot Taliban, og antydet at utspillet like gjerne kunne være et forhandlingsutspill.

Russlands ambassadør Dmitry Zhirnov sier i sin vurdering at den påtenkte oppstanden i Panjshir-dalen er dømt på forhånd:

«De har ingen militære utsikter. Det er ikke mange mennesker der. Så vidt vi vet har de 7000 væpnede folk. Og de har allerede problemer med drivstoff. De prøvde å fly et helikopter, men de har ikke bensin og ingen forsyninger,»

De eldstes råd i Panjshir later til å ha samme vurdering som Zhirnov. Pajhwok News skriver at de har bedt Massoud om å legge fram en plan for forhandlinger med sikte på å løse gjenstående spørsmål med Taliban. Dette har Moon of Alabama vist. Dette stemmer med andre meldinger fra dem som potensielt kunne ha vært med på en motstand.

Panjshir-opprøret blir en fotnote

Dette er også vurderinga til den tidligere indiske diplomaten M.K. Bhandrakumar, som skriver Indianpunchline: Panjshir revolt becomes footnote.

Han viser til at både kinesiske, iranske og russiske diplomater jobber hardt for å legge til rette for forsoning og fred i Afghanistan. Til om med Tyrkia kan komme til å spille en rolle her, slik det går fram av uttalelser både fra Ankara og Talibans Zabihullah Mujahid.

Bhandrakumar hadde derfor liten tro på at Panjshir-revolten vil ha noen som helst mulighet til å lykkes.

Fra Panjshirdalen. Foto: Mie Ahmt.

Ikke mye å forhandle om

Dagen før Taliban tok kontrollen over hele Panjshir erklærte Ahmad Massoud Jr. at hans National Resistance Front var villige til å forhandle om en løsning, men nå som deres siste befestninger er falt, er det ikke mye igjen å forhandle om.

FNs spesialutsending for Afghanistan, Martin Griffiths, var i Kabul 6. september for å drøfte FNs videre arbeid i landet med Taliban. Han understreket behovet for å beskytte kvinner og kvinners rettigheter. Han forsikret også om at FN vil arbeide med å bringe sterkt tiltrengt bistand til landet.

Les også: Vil rester av Nordalliansen starte borgerkrig mot Taliban?

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.