Vil rester av Nordalliansen starte borgerkrig mot Taliban?

0
32-årige Ahmad Massoud framstår ikke akkurat som en "løve av Panjshir" her i møtet med Valérie Pécresse fra île de-France. Mer som en salongløve, kanskje?

Sønnen til den legendariske militære lederen av Nordalliansen, «Løven av Panjshir», Ahmed Shah Massoud, skriver i en kronikk i Washington Post at han er klar til å følge i sin fars fotspor og reise en opprørshær i Panjshir-dalen mot de nye herskerne i Afghanistan. Den 32 år gamle Ahmad Massoud sier at deler av det tidligere afghanske elitekorpset har sluttet seg til hans sak og er klare til å ta opp kampen mot Taliban. Men han sier også at de trenger Vestens hjelp for å lykkes.

«Vi har lagre av ammunisjon og våpen som vi har tålmodig samlet siden min fars tid, fordi vi visste at denne dagen kan komme,» skriver han i kronikken og legger til at noen av styrkene som hadde sluttet seg til ham hadde tatt med seg våpnene sine.

– Hvis Taliban -krigsherrer utfører et angrep, vil de selvfølgelig møte sterk motstand fra oss, sa han.

Kronikken kommer etter en erklæring fra Amrullah Saleh, en av Ahmad Shah Massouds nærmeste hjelpere som senere ble visepresident, om at han var den rettmessige presidenten i Afghanistan etter at Ashraf Ghani flyktet fra Kabul da Taliban-opprørere grep hovedstaden søndag.

Det er imidlertid svært uklart om Massouds styrker vil kunne hindre Taliban i å ta kontrollen over Panjshir-dalen, noe de ikke har forsøkt til nå. Og det er heller ikke klart om Massouds trusler er et forhandlingsutspill.

Massoud appellerer til USA, Storbritannia og Frankrike og ber om våpen og penger. Men det spørs hvor stor begeistringen er der for å skyfle ut nye titalls milliarder etter at de har tapt omtrent alt de hadde investert til nå da Taliban tok over.

Det later til at Afghanistans ambassade i Tadsjikistan støtter Massouds linje. De er i hvert fall kommet ut med en erklæring om at «Amrullah Saleh er landets legitime leder».

Moon of Alabama kommenterer dette:

Saleh er en gammel CIA-agent. Rundt 1995 ble han utdannet som spion i USA og jobbet deretter som etterretningssjef, først for Nordalliansen og seinere for USAs regjering i Kabul. Det er mange i Afghanistan som misliker eller hater ham av gode grunner. Han er ikke en god leder. Ahmad Massoud er ikke en fighter, for ung og mangler troverdighet til å være leder for en motstand.

Offisielt har USA brukt over 2.260 milliarder dollar på krigen – og den vil fortsatt koste mye

Al-Jazeera har lagd denne oversikten over de offisielle kostnadene til USA. En del av disse kostnadene vil fortsette å løpe i mange tiår framover, ikke minst utgiftene til veteranene.

Mesteparten av disse pengene er gått til våpenprodusentene, så de skulle nok gjerne sett en ny runde med krig. Men spørsmålet er om de klarer å få krigstrøtte befolkninger med på det.

Taliban er blitt smartere

Det er lite trolig at Taliban vil la seg invitere til en ny borgerkrig. Det Taliban som framstår i dag virker smartere og mer fleksible enn det Taliban som hadde makta i landet fram til USAs invasjon i 2001.

Sjøl om Taliban står på terrorlista i Russland, har de ført samtaler med Moskva i årevis for å forberede seg på tida etter en erobring av Kabul. De har også nylig hatt en delegasjon i Kina som har møtt utenriksminister Wang Yi.

USA har blokkert Afghanistans sentralbank, og «Det islamske emiratet Afghanistan» vil ganske raskt få problemer med å betale sine utgifter hvis de ikke finner noen løsninger. Det gjør at de har gode grunner til å arbeide for en koalisjonsregjering av noe slag, noe som også Russland og Kina oppfordrer dem til å gjøre. Kina samordner også sin politikk med Pakistan og Wang Yi har hatt en telefonsamtale med Pakistans utenriksminister Shah Mahmood Qureshi om dette. Kina har kontakt med Taliban, men også med andre fraksjoner i landet, sier det kinesiske utenriksdepartementet.

Strategisk og på lang sikt har Afghanistan store mineralrikdommer, blant annet lithium, som ville kunne skaffe dem kapitalinntekter, blant annet fra Kina. Men det forutsetter at Taliban klarer å løse de politiske flokene på hjemmebane på en måte som ikke driver deres potensielle venner vekk.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.