Syria og Jordan legger motsetningene til side og begynner å gjenopprette forbindelsene

0
President Assad og kong Abdullah II

Syrias sørlige naboland Jordan har vært et viktig baseområde for den mer enn ti år lange intervensjonskrigen mot Syria. Det har vært Jordan, Israel, Tyrkia og Irak som har vært inngangsportalene for jihadister, våpentransporter og forsyninger til terrorgruppene som har ødelagt mye av Syria og skapt et sant helvete for innbyggerne. Derfor er det et viktig vendepunkt, et markant tegn i tida, og en seier for Syria at Jordan nå endrer kurs.

Det er øknomiske vurderinger og det faktum at man ikke har lykkes å styrte Bashar al-Assad som har ført til at kongeriket Jordan endrer kurs, skriver Middle East Eye (MEE).

Besøket til Syrias forsvarsminister og sjef for de væpnede styrkene, general Ali Ayyoub, til Jordan 19. september 2021 markerte en endring i det ytterst kjølige forholdet som har eksistert mellom Damaskus og Amman det siste tiåret.

MEE skriver:

Damaskus har tidligere anklaget Jordan for å ha trent opprørskrigere og tillatt dem å komme inn i Syria over grensa. Forholdet mellom de to landene ble forverret til et punkt der Jordan sparket den syriske ambassadøren Bahjat Suleiman ut av landet i 2014. Men ifølge det offisielle jordanske nyhetsbyrået Petra, var møtet mellom Ayyoub og den jordanske stabssjef General Yousef Huneiti rettet mot å «sikre sikkerheten til de felles grensene mellom de to landene, situasjonen i Sør -Syria, bekjempe terror og arbeide sammen for å stanse narkotikasmugling ”.

Ifølge den pensjonerte jordaniske general Maamoun Abu Nuwar, hadde den syriske forsvarsministerens besøk som mål å «øke grensesikkerheten etter at den syriske hæren gjenvunnet suverenitet over de sørlige områdene nær den jordanske grensen.»

Besøket kommer da Jordan nylig har forsøkt å normalisere båndene til Assad – en sterk tilbakeføring fra regjeringens tidligere holdning. I 2017 antydet kong Abdullah til Washington Post at Assad skulle trekke seg. I et intervju med CNN sa kongen at Assad og hans regjering kommer til å bli sittende lenge og at det var nødvendig å gjenopprette forbindelsene.

Det er også økonomiske forhold som ligger bak Jordans kursendring.

Jordans medieminister Sakher Dudin avslørte i et lukket møte med jordanske radioprodusenter forrige torsdag at «et møte med syriske og jordanske ministre vil finne sted i de kommende ukene for å diskutere en rekke økonomiske spørsmål mellom de to landene».

Det ble holdt et møte i Amman 8. september mellom energiministrene i Egypt, Syria, Libanon og Jordan, der de diskuterte detaljene for å få egyptisk gass til Libanon via Syria og Jordan.

Allerede i juli var det et møte mellom Syrias handelsminister Talal Al-Barazi og lederen for det jordanske handelskammeret, Nael Raja Al-Kabariti, for å diskutere utvikling og økonomisk samarbeid mellom de to landene. Dette skriver SyriaTimes.

Handelsminister al-Barazi «påpekte også viktigheten av å fortsette kommunikasjonen og møter mellom forretningsmenn og eiere av økonomisk virksomhet i begge land og etablere økonomiske prosjekter og programmer som vil bidra til å øke handelen og dekke behovene i de to landenes markeder for forskjellige varer, materialer og nasjonale produkter.»

Al-Barazi sa at regjeringa i Syria «jobber kontinuerlig med å tilby et investeringsmiljø som garanterer etablering av vellykkede investeringsprosjekter som oppnår gjensidig nytte.»

USA og Vesten, med Norge som en betydelig medskyldig, har gjort sitt ytterste for å ødelegge Syria. Dette har ikke lykkes. Syria har langt på vei vunnet krigen, og Syrias arabiske naboland innser dette. Derfor endrer de kurs. Det er på tide at Norge også endrer kurs, og den nye regjeringa kan begynne med å oppheve sanksjonene, som faktisk dreper vanlige mennesker i Syria hver eneste dag.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.