Oslofolk får gigantregning på grunn av budsjettsprekk for vann og avløp

0

I løpet av de fire neste årene skal den årlige vann- og avløpsavgiften øke med 1262 kroner. Dette skriver Avisa Oslo, som viser til forslaget til nytt budsjett i Oslo:

«Forslag til økonomiplan 2021–2024 innebærer at gebyrsatsene for vann- og avløp økes med 4,5 % i 2022, økes med 9 % i 2023, økes med 5,5 % i 2024 og økes med 3 % i 2025,» heter det i budsjettforslaget.

Dette er en følge av tidenes kommunale kostnadssprekk. En sum på omkring 13 milliarder forsvant under konstruksjon av byens vannforsyning.

Bjørn Revil, som er bystyremedlem for FNB (bompengelista) peker på at ansvaret ligger hos avgåtte miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG) og finansbyråd Einar Wilhelmsen (MDG): – MDGs økonomiske plan er å erstatte inntekter med utgifter.

Til Avisa Oslo sier han:

– Dette er en kraftig økning. Dette kommer på toppen av økte strømpriser. I det hele tatt blir det dyrere for vanlige borgere, sier Revil til Avisa Oslo.

Han kobler avgiftsøkningen sammen med budsjettsprekken i vannforsyningssaken.

– Nå ser vi at regningen kommer. Dette var en dårlig håndtert sak av byrådet, og nå får vanlige folk regningen for dette. Det er i det hele tatt veldig leit, sier Revil.

– Har vært lave avgifter

Byråd for miljø og samferdsel, Sirin Stav (MDG), vil ikke godta kritikken. Hun hevder at mye av økninga skyldes vanlig prisstigning og kaller vann- og avløpssaka ei investering i trygg vannforsyning.

– Et langvarig bortfall av vann i Oslo kan gjøre at pandemisituasjonen framstår som en mild bris. Vi risikerer rett og slett og måtte evakuere Oslo om vi ikke har en reservevannforsyning, så dette er vel verdt pengene.

Ansvarsfraskrivelse

Faktum er at gigantsprekken i vannforsyningssaka skyldes dårlig styring, og det var MDG som var ansvarlig for denne dårlige styringa.

Partiet Rødt støttet mistillitsforslaget mot byråd Lan Marie Berg på grunn av brudd på informasjonsplikten og lite tillitvekkende styring av prosjektet, skriver partiets bystyregruppe.

«Bruddet på informasjonsplikten i denne saken har vært grundig belyst. Kjernen er at de folkevalgte vedtar rammene for prosjekter. Når rammene formelt overskrides, er det bystyrets anliggende. I flere måneder var en milliardsprekk bystyrets anliggende. Men det fikk ikke bystyret vite om.

Mistillit skyldes også byrådens styring av prosjektet. Bystyret har fått to referater, fra et møte i desember og et i februar. Disse referatene ble skrevet 31. mai. Ut over disse to referatene oppgir byråden at det ikke finnes noen kommunikasjon om kostnadssprekken. I bystyremøtet denne uka fikk vi vite at det har vært over 100 møter mellom byrådsavdelingen og vann- og avløpsetaten. Men det finnes altså ikke skriftlig dokumentasjon som sakslister eller innkallinger. Heller ingen eposter, SMS-er eller oppfølgingsspørsmål fra byråd til etat. Byråden har ikke fulgt god forvaltningsskikk og vanlige, enkle, rutiner for skriftliggjøring og saksbehandling. Dette gjør at bystyret ikke kan passe på at byråden forvalter sin tillit og sitt ansvar på en god måte.»

På tross av brudd på informasjonsplikten, dårlig styring og kjempesprekk på budsjettet vil det ikke bli noen granskning av saka, melder NRK.

Men osloborgerne får regninga – på toppen av de kraftig økende strømregningene som man venter i tida framover, og som heller ikke skyldes noen naturkatastrofe, men en villet politikk.

Les: Strømsituasjonen fra vondt til verre

Mer om strømprisen og strømkrisen

Forrige artikkelI krigsmodus
Neste artikkelSyria og Jordan legger motsetningene til side og begynner å gjenopprette forbindelsene