Spinnvilt på energimarkedene

0

EU og EUs leder fører som kjent en kamp mot sin egen energiforsyning og legger ned fungerende energiproduksjon uten å ha reelle alternativer. Dette er noe av bakgrunnen for at «halvete» nå har brutt løs på de europeiske energimarkedene.

Spotprisene på naturgass i Storbritannia og Nederland har nådd sitt høyeste nivå noen gang og gikk opp 11% på bare én dag.

Naturgassprisene i Europa har steget over $ 25 per million britisk termisk enhet, mer enn 400% høyere enn gjennomsnittet 2010-2020, og betydelig høyere enn i USA, hvor gassen selger til rundt $ 5 per million Btu. I Asia har flytende naturgass nylig byttet hender til rundt $ 27 per million Btu, en sesongrekord, ettersom Kina også har blitt rammet av en utbredt energikrise etter utbredt, «uventet» strømbrudd. Power Company advarer om at dette er den «nye normalen». Se også Bloomberg. Financial Times: Energy crisis is moment of truth for Europe’s green ambition.

Europas energikrise er ikke begrenset til naturgass, og nå rapporteres det om tørre bensinstasjonspumper i britiske byer med leverandører som rasjonerer salget mens forsyningskjedene er nær bristepunktet. Bensinpumper i britiske byer ble enten stengt eller hadde skilt som sa at drivstoff ikke var tilgjengelig på mandag, meldte Reuters. Det er satt tak på mengden drivstoff hver kunde kunne kjøpe.

Priseksplosjonen på naturgass vil også forplante seg over i andre sektorer av økonomien.

Gjødselproduksjon er et godt eksempel som viser den kompliserte naturen til dagens forsyningskjeder. Moderne gjødselanlegg bruker naturgass til å lage ammoniakk ved å tilsette nitrogen (fra lufta). Flere store gjødselprodusenter har allerede blitt tvunget til å kutte produksjonen.

Sandstone Group varsler at denne energikrisa kommer til å vare og at den vil ramme forbrukerne hardt. Men de stiller seg også spørsmålet om Europas ledere er klar over i hvor stor grad deres egen politikk har bidratt til denne krisa. Som om europeiske ledere har for vane å vurdere konsekvensen av sin egen politikk. Det holder at det høres fint ut på TV.

Forrige artikkelForholdsmessighet i koronaens tid? Er ikke tiltakene forholdsmessige er de heller ikke lovlige.
Neste artikkelUSA vil ikke be Taliban om tillatelse til å starte framtidige luftangrep i Afghanistan