Siste rørsveising på Nord Stream 2

0
På rørleggingsfartøyet Fortuna ble den siste sveisen på lødningen gjennomført 6. september 2021. Foto: Gazprom /Xinhua

Det siste rørbiten i den kontroversielle gassrørledningen Nord Stream 2 er sveiset ferdig og gjort klar til å senkes på plass i tysk farvann. Det opplyser selskapet som har ansvaret for prosjektet, russiske Gazprom 6. september 2021.

Dermed kan man konstatere at USAs forsøk på å stanse denne rørledninga ved hjelp av sanksjoner har mislykkes. Nå gjenstår det sammenkopling den rørledninga som ligger i dansk farvann og tilkopling til det ferdige anlegget på land, så kan gassen begynne å strømme fra Russland til Europa.

USAs sanksjoner har i form rettet seg mot Russland, men i realiteten har de vært mest rettet mot EU og Tyskland, for det er der mangelen på energi smerter aller mest. Russland har ingen problemer med å levere gassen til Kina, siden rørledningene østover nå er klare for det.

Men Tyskland og EU, som er inne i ei ikke minst sjølforskyldt energikrise, har få alternativer til Nord Stream 2.

Europa trenger Nord Stream 2 mer enn det liker å innrømme

Dette skriver Irina Slavoilprice.com. Hun skriver videre:

Europa har vært desperat etter å diversifisere sine gassleverandører, men den eneste diversifiseringen det har oppnådd er via flytende naturgass og Trans-Adriatic Pipeline, som den gang den ble satt i drift i fjor var mange år etter planen. Likevel har TAP, som fører aserisk gass, bare en femtedel av kapasiteten som hvert av Nord Stream-rørene har: det kan føre 10 milliarder kubikkmeter årlig, noe som tilsvarer 2 prosent av Europas gassforbruk. Det meste av gassen TAP bringer til Europa går også til Italia. Rørledninga kan utvides, men dette er i framtida. I mellomtida står Europa overfor en gassmangel som fikk en leder fra Storbritannias Centrica, verktøyet som eier British Gas, til å advare om at briter står overfor høyere strømregninger i vinter, og noen virksomheter kan bli tvunget til å dempe aktiviteten, ikke bare i Storbritannia men også i Europa.

I mellomtida prøver Ukraina å få EU til ikke å importere russisk gass via Nord Stream 2. Det vil ikke lykkes.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.