Irans medlemskap i SCO er et geopolitisk vannskille

0
Illustrasjon fra det persiske nasjonaleposet Shahname.

Det har bare så vidt vært nevnt i norske medier, men det er en stor geopolitisk begivenhet, ja faktisk et vannskille: Iran er tatt opp som fullt medlem i Shanghai Cooperation Organisation (SCO). Det skjedde 17. september og markerer en ny epoke i forholdet mellom Iran og hele Sentral-Asia. Russland og Kina har nølt med dette i 13 år, men nå skjedde det altså. Inntil nå har lille Tadsjikistan blokkert Irans medlemskap i SCO.

Iran’s President Ebrahim Raisi (R) participated in the Shanghai Cooperation Organisation summit in Dushanbe on Sept 16-17, 2021
Irans president Ebrahim Raisi deltok på møtet i Shanghai Cooperation Organisation i Dushanbe.

Det som er nytt på verdensarenaen er for det første at Taliban har tatt makta i Afghanistan og for det andre at sanksjonene mot Iran ser ut til å kunne ta slutt innen rimelig tid. Og når dette skjer, blir det valfarter til Teheran for å sikre kontrakter for utenlandske stater og selskaper.

Russland og Kina hadde det derfor travelt med å få Irans medlemskap i SCO på plass.

Den indiske kommentatoren M.K. Bhadrakumar skriver:

Moskva og Beijing har det travelt med å få Iran inn i SCO-teltet. Tidlige fugler fanger mark. Moskva og Beijing tar sine grep før motorveien til Teheran blir full av vestlige selskaper.

Moskva håper å styrke handelsavtalen mellom EAEU og Iran og få et stykke av Irans gjenoppbyggingskake. Når det gjelder Kina, håper de å gjennomføre den såkalte 25-årige, 400 milliarder dollar økonomiske avtalen med et Iran som snart vil begynne å generere store inntekter.

I mellomtida blir den nye «konservative» regjeringa i Teheran en betryggende faktor for dem. Ebrahim Raisi-regjeringa har vist interesse for å knytte tette bånd til landene i øst, og det er fornuftig for Moskva og Beijing å slå til når jernet er varmt.

Det bekymringsfulle faktum er imidlertid fortsatt: Raisi-regjeringen er også en sterkt nasjonalistisk regjering som verdsetter landets strategiske autonomi og kan forventes å forhandle hardt for å sikre nasjonale interesser, og den har satt ambisiøse mål for landets økonomiske regenerering gjennom å tiltrekke seg vestlig kapital og avansert teknologi.

Iran er alliert med Kina og Russland, og disse båndene vil bli styrket. Men Iran er svært sjølstendig og uavhengig, og kommer ikke til å være underlagt Kina og Russland på noen måte. Iran har sin egen politikk, både i Afghanistan og på den globale arenaen.

Dette gir i prinsippet Vesten en mulighet til å slå inn en kile, men da må de i så fall legge alt som heter sanksjoner og trusler på hylla, og de må gjøre det raskt. Det måtte også omfatte en rask avvikling av krigen mot Syria. Men er Vesten i stand til å gjøre alt dette? Eller vil de fortsette et diplomati som har all den fingerspissfølelsen og elegansen som man forventer av et nesehorn i en porselensbutikk?

Det mest sannsynlige er at Iran vil finne sin plass i SCO og i Sentral-Asia og at verden vil få se at det ikke er tilfeldig at dette landet har en 3000-årig historie.


Shahname

Illustrasjonen til denne artikkelen er fra det store iranske eposet Shahname, den persiske kongesagaen. Shâhnâme (persisk: شاهنامه, šāhnāme – «Kongeboka») er et enormt poetisk verk skrevet av den persiske poeten Ferdousi rundt år 1000 e.Kr. Eposet er Irans og hele den persisktalende verdens nasjonalepos. Hovedhelten i eposet er Rostam, sønn av Zal og Rudabeh.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelHillary Clintons advokat tiltalt for forfalskning i forbindelse med «Russiagate»
Neste artikkelHemmelige CIA-dokumenter avslører USAs bruk av biologiske våpen i Korea-krigen
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).