Hva skjer bak stengte dører i Washington?

0
Taliban gnir det inn og paraderer med noen av USAs etterlatte våpen.

Pensjonerte generaler og admiraler krever at toppene i Pentagon går av. Presidenten framstår som senil og udugelig. Ingen ønsker at Kamala Harris skal ta over. Og det finnes åpenbart ingen Plan B.

90 pensjonerte generaler og admiraler i USA har forlangt at forsvarsminister Austin og formann for Joint Chiefs of Staff general Milley skal gå av. Dette går fram av et åpent brev som ble publisert 30. august 2021. De ser på den uorganiserte tilbaketrekninga fra Afghanistan som en katastrofe og som et forræderi mot USAs partnere i Afghanistan. De mener dette nederlaget og måten det skjedde på vil skade USA for tiår framover.

At de får støtte av tidligere visepresident Mike Pence er ikke overraskende, men det beskriver situasjonen. Pence kaller også tilbaketrekninga «katastrofal».

«Det har ydmyket USA overfor verden, fått våre allierte til å tvile på om de kan stole på oss og oppmuntret vår fiender til å setter vår besluttsomhet på prøve.»

«We are f*cking abandoning American citizens.»

Joe Biden sjøl framtrer som mer og mer udugelig, og det gjorde ikke situasjonen bedre da han åpenbart sovnet under direktesendt samtale med Israels statsminister Naftali Bennett

Hun som er «et hjerteslag unna» å bli USAs neste president, Kamala Harris, er det praktisk talt ingen som ønsker. Hun blamerte seg for en hel verden i Vietnam da hun la ned blomster på et minnesmerke i Hanoi. Hun (og hennes stab) trodde åpenbart at dette minnesmerket er en hyllest til avdøde senator John McCain, mens det i virkeligheten var et  minnesmerke til ære for de forsvarsstyrkene som skjøt ned flyet til John McCain. 

Det er antakelig hold i ryktene fra Det hvite hus som sier at visepresident Harris nektet å gå på TV for å forsvare tilbaketrekninga fra Afghanistan. Hun skal ha hylt: “You Will Not Pin this Sh*t on Me”. På meningsmålingene har hun den laveste oppslutninga som noen visepresident har hatt siden 1970-tallet.

Men det som er verst for verdens eneste supermakt er at landet helt tydelig er uten noen «Plan B». USA er spilt over sidelinja i Afghanistan og må sitte på benken og se på mens Kina, Russland og Iran trekker opp linjene for det kommende eurasiske samarbeidet.

Over hele verden stiller nå både venner og fiender store spørsmålstegn ved USAs rolle i verden etter nederlaget i Afghanistan. Armin Laschet, som er kandidat til å ta over som forbundskansler i Tyskland etter Angela Merkel kaller det «det største tilbakeslaget NATO har opplevd siden alliansen ble grunnlagt».

Han kunne sagt det sterkere. Er NATO nå en koloss på leirføtter? Den eneste gange alliansens Artikkel 5 har blitt tatt i bruk var som begrunnelse for krigen mot Afghanistan etter 11. september. Når en krig for alliansens leder ender i katastrofe og en ydmykende tilbaketrekning, hva kan da andre medlemsland forvente?

Alt dette er man sjølsagt pinlig klar over i Washington, men verken presidenten eller noen i hans stab virker å være voksne for oppgaven, så dermed er veien åpen for bitre interne stammekriger.

Det kommer garantert mer!

Les Gareth Porter: Afghanistan collapse reveals Beltway media’s loyalty to permanent war state

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.