Hurra! Pandemien er over!

0
Fra valgnatta: Heldigvis er pandemien over. Skjermdump fra NRK.

Pandemien er avlyst! Hurra! Noen annen konklusjon er umulig å trekke etter valgvakene hos de politiske partiene mandag kveld. For der var det ingen som holdt avstand. Dette skriver Harald Birkevold i en kommentar i Stavanger Aftenblad. Han fortsetter:

Klokka var 20.55 mandag kveld, den 13. september 2021. I den store salen i LO-bygget på Youngstorget i Oslo satt hundrevis av medlemmer fra Arbeiderpartiet, AUF og LO rundt bordene og viftet med røde flagg. Stemningen var god, men behersket. Nervøs. Sannhetens øyeblikk var rett rundt hjørnet. Den første prognosen om utfallet av stortingsvalget ville dukke opp på skjermen om bare fem minutter.

På de store skjermene foran i salen talte NRK og TV2 ned til øyeblikket, og salen talte med. Ti, ni, åtte sekunder. To sekunder. Ett.

Og så eksploderte hele salen. Den første prognosen, med sine 1,6 millioner forhåndsstemmer, viste et klart rødgrønt flertall. Folk kastet seg i armene på hverandre, hylte og gråt. Kyss og klemmer flommet mellom deltakerne. Jubelen ville ingen ende ta. Det var i det hele tatt en fest. En fest som også fortsatte ute foran Folkets Hus på Youngstorget, der AUF-ere og Rødt-medlemmer danset tett utover natten. De drakk øl også.

Birkevold skriver at han unner fotfolket i Arbeiderpartiet en fest og skjønte at Rødts folk danset på bord og torg da de endelig hadde brutt lydmuren, og at skuffede Krf-ere og MDG-ere trengte en kos og en klem. Men som han også sier: «jeg forstår også godt de mange i kulturlivet og utebransjen som hoppet i den fastmonterte stolen da de så scenene som utspilte seg rett foran øynene på ham som vil få ansvaret for å avslutte Norges håndtering av koronapandemien; påtroppende statsminister Jonas Gahr Støre.»

Hadde liknende utagering utspilt seg på et skjenkested eller en konsert, ville arrangøren eller utestedet risikert strenge reaksjoner. Fra myndigheter som jobber på vegne av nettopp de politikerne som mandag kveld innførte kollektiv koz & klemz på valgvakene sine.

Komiker og arrangør Rune Bjerga i Stavanger er en av dem som reagerte.

Birkevold har observert noe som også Glenn Greenwald har sett: De som skal herske over oss skjønner godt at det ikke er noen grunn til å følge de reglene de trer ned over hodene på oss. Regler er for bøgen, for tjenerne. Det er annerledes for dem der oppe:

Maskering av tjenerklassen

Forrige artikkelKlima- og energipolitikken etter valget
Neste artikkel– Pressens skremmeskudd