Fare for krig mellom Serbia og Kosovo?

0

Serbiske tropper er i større alarmberedskap etter at regjeringa i Beograd anklaget nabolandet Kosovo for «provokasjoner». Beograd har allerede sendt spesialstyrker og politienheter til grensa mellom Serbia og Kosovo, melder Deutsche Wirtschafts Nachrichten. Den serbiske forsvarsministeren Nebojša Stefanović inspiserte troppene i regionen. Ifølge den serbiske avisa Politika kontrollerer KFOR-soldater grenseområdet der en ny konflikt er i emning. Ordførerne fra nord i Kosovo og Metohija snakket med KFOR-sjefen, generalmajor Frank Federici, om situasjonen i nord og ba om økt KFOR -tilstedeværelse ved grenseovergangene, spesielt i Brnjak.

Fire dager før den kommende opptrappingen, rapporterte DWN under tittelen «Grensa mellom Serbia og Kosovo blir detonert igjen»: «Ved grensene mellom Serbia og Kosovo ble Jarinje og Bernjak har serberne sperret veiene. Årsaken: Når du kommer inn i Kosovo, må serbiske biler nylig bytte ut de serbiske registreringsskiltene sine mot kosovo-lisensplater under hele oppholdet. Folk med kosovo-lisensplater har måttet gjøre det samme når de kom inn i Serbia i 20 år. »

Sjefsdiplomaten i EU, Josep Borrell, oppfordret Serbia og Kosovo til å redusere spenninga «gjennom umiddelbar tilbaketrekking av spesielle politienheter og demontering av sperringer». «Ytterligere provokasjoner eller ensidige og ukoordinerte handlinger er uakseptable,» sa han i en uttalelse.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg sa at han hadde ringt Serbias president Aleksandar Vučić og Kosovos statsminister Albin Kurti. «Det er viktig at både Beograd og Pristina viser tilbakeholdenhet og går tilbake til dialog,» twitret han.

Et stort antall tunge serbiske stridsvogner ble sett lørdag ved Kosovo-grensa. Videoer som sirkulerer på nettet viser flere våpen som ble båret inn i kjøretøyene, eskortert av serbiske militære politibiler. Serbia har også tilsynelatende satt inn minst to kampfly for å patruljere den administrative grensa, antyder en annen video.

Serbias president Aleksandar Vučić sier at utenlandske partnere lukker øynene for et sikkerhetstiltak i områder med serbisk flertall i Kosovo.

«Den fullstendige okkupasjonen av Nord-Kosovo og Metohija med pansrede kjøretøyer fra Pristina har pågått de siste sju dagene, og alle i det internasjonale samfunnet forblir tordnende stille,» sa Vučić søndag og refererte til regionen med dens serbiske navn.

I forbindelse med de nåværende spenningene på den administrative linja med Kosovo og Metohija, viser Beograd det største ansvaret og tilbakeholdenheten, sa den russiske ambassaden i Serbia til TASS mandag.

Russland har ikke anerkjent Kosovo og det er grunn til å regne med at Russland ville støtte Serbia hvis det skulle komme til krigshandlinger.

Kosovo er en stat som er skapt av NATO gjennom krigene for å partere den tidligere sosialistiske republikken Jugoslavia. Området drives som et protektorat under NATO og EU.

Krigsforbryteren og den tidligere UCK-lederen Hashim Thaçi var president i Kosovo fra 2016 til 2020. Han var tidligere utenriksminister og statsminister. I 2010 la den sveitsiske senatoren Dick Marty fram en rapport på vegne av Europarådet der han knyttet Thaçi til organisert kriminalitet, deriblant omfattende narkotikatrafikk og smugling av organer og våpen. Joe Biden, kalte derimot Thaçi for «Kosovos George Washington».

Kosovo er i praksis en bandittstat og et USA-protektorat beskyttet av den kjempestore USA-basen Camp Bondsteel.

I 2016 skrev l’Espresso, et av Italias fremste nyhetsmagasiner:

«Den islamske staten har minst fem treningsleire i landet (Kosovo). Den største av dem er i nærheten av Bondsteel, som er den største militærbasen utenfor USA. Trenerne er enkelte tidligere militante fra UCK, «heltene» fra krigen mot Serbia.

Der lærer jihadister med albansk opphav arabisk og koranstudier samt å håndtere våpen. De trener på skyting og geriljatenikk.»

Kosovo er en mafiastat kjent for å være senter både for organhandel og narkotikatrafikk.

Les: EU og USA later som om de ikke hører kravet om et Stor-Albania

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.