Vaksinegambling

0

Med befolkningen som innsats

Av Askeladden, Derimot.no.

Flere land har allerede begynt å sette tredje vaksinedose. Mange teller på knappene om de skal følge etter, inkludert Norge. Andre er allerede i gang med å blande og mikse vaksiner, fordi noen har ment at det kanskje kan være lurt å prøve det også. 

Felles for hele suppa er at ingen myndigheter lenger har peiling på hva det er de holder på med. Nå blir det skutt i blinde med kanon i kampen for å få omsatt flest mulig vaksinedoser.

Vaksineleverandørene, med Pfizer i spissen, har i månedsvis vært harde pådrivere for å få helsemyndigheter over hele verden til å sette en tredje vaksinedose. En såkalt booster. Ifølge en artikkel i det vitenskapelige tidsskriftet Nature, er det bare noen få upubliserte studier uten bekreftede konklusjoner som ligger til grunn for gamblingen som nå foregår.

– I mangel av en pålitelig årsakssammenheng i vaksinebeskyttelsen, leter forskere etter tegn på avtagende immunitet i innsamla data fra land som har avanserte vaksinasjonsprogrammer. Blir mennesker som ble vaksinert tidlig oftere smittet enn de som ble vaksinert mer nylig? Å trekke klare konklusjoner fra slike data er risikabelt. Dette er gambling, sier Dvir Aran, biomedisinsk dataekspert ved Technion – Israel Institute of Technology i Haifa til Nature.

Spillet er i gang og innsatsen ligger på bordet: Helsa til hele befolkningen. Sikkerheten ved å sette en tredje vaksinedose er ikke vurdert. Det er ikke en gang nevnt i diskusjonen. Ingen døde da sprøyta ble satt og det ser ut som det kanskje kan gi flere antistoffer, lyder rapportene samstemt. Om disse antistoffene virker mot delta-varianten, det er ikke testet.

Forskerne som er intervjuet i Nature er mest opptatt av at det ikke finnes fnugg av bevis for at en tredje vaksinedose i det hele tatt vil ha noen virkning mot covid-19. Ingen kan slå fast om det er svakere immunitet eller den muterte delta-varianten som er årsak til at vaksinerte blir smitta oftere.

Det er ifølge Nature tre vitenskapelige studier som blir brukt som vitenskapelig grunnlag for avgjørelsen om å rulle ut den tredje vaksinedosen (1,2,3). Ingen av de tre studiene er verken fagfellevurdert eller publisert. Siden studiene ikke er gyldige enda, er de merket med teksten:

“Denne artikkelen er et fortrykk og har ikke blitt fagfellevurdert. Studien rapporterer om ny medisinsk forskning som ennå ikke er evaluert, og som derfor ikke bør brukes til å veilede klinisk praksis.”

Den to første studiene omfatter hhv. 216 og 340 sykepleiere og den tredje omfatter 663 tilfeldig utvalgte over 55 år. Med dette grunnlaget satser myndighetene i mange land befolkningens helse og velferd i et desperat fullskalaforsøk for å finne ut om en tredje vaksinedose kanskje kan hjelpe mot et eller annet.

Ingen studier har testet om en tredje vaksinedose vil skape bedre immunitet mot delta-varianten. Tut og kjør, vi tester mens vi vaksinerer. Det er ikke vanskelig å finne forventningsfulle forsøkskaniner.

Først publisert på Derimot.no.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.