Venstresidas berøringsangst overfor Kina

0

«Venstresida i Noreg trivs best med sosialisme som teori, og har berøringsangst overfor sosialistisk praksis; mest tydeleg er dette overfor Kina», sier Erik Klepsvik. Han har bodd av og på i Kina i 40 år, og kjenner det kinesiske samfunnet som få andre nordmenn.

«Sosialisme med kinesisk særpreg» kaller Kina sitt system, som er fundert på verdier som er i harmoni med kinesisk kultur og tradisjon. «Som busett i Beijing dei siste to åra har eg delt det kinesiske folkets glede og byrgskap over at landet i denne perioden både har avskaffa absolutt fattigdom og i praksis har utrydda corona-visuset. Då er det mildt sagt underleg å observera at landet … no får stempel som verstingland med tanke på menneskerettar.»

Samtalen tar opp tema relatert til dagligliv i Kina og Beijing. Hvordan har livet vært under pandemien? Hvordan fungerer helsesystemet? Hva tjener en sykepleier og hva koster det å leve i Beijing?

Klepsvik har fått publisert noen innlegg i norske avisermen opplever ikke stor interesse for sitt perspektiv. Han er skuffet over den norske venstresidens holdninger overfor Kina, en holdning han opplever som en venstrevariant av vestlig arroganse. 

Dette intervjuet ble først presentert på Spartakus.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.