Presidenten i Tsjekkia: NATOs nederlag i Afghanistan reiser tvil om alliansens legitimitet

0
Tsjekkias president Miloš Zeman.

Den tsjekkiske presidenten Milos Zeman har rettet en knusende kritikk mot Natos ydmykende tilbaketrekning fra Afghanistan, noe som førte til Taliban lynraske seier og han oppfordret Tsjekkia til å fokusere på nasjonalt forsvar i stedet for å «kaste bort penger» på den militære alliansen. Dette skriver Anti-Empire.

«Mistilliten til Nato fra en rekke medlemsland vil vokse etter denne erfaringa, fordi de vil si at hvis dere mislyktes i Afghanistan, hvor er garantien for at dere ikke vil mislykkes i en annen kritisk situasjon?» sa presidenten i et intervju med  Parlamentnilisty.cz.

«Nå som investeringer i Nato er sløsing med penger, bør våre forsvarsutgifter fokusere på nasjonalt forsvar, på nasjonale [militære] anskaffelser,» sa presidenten, som er kjent for sine pro-russiske synspunkter.

Zeman sa at Natos «feige» retrett også ville føre til mer internasjonal terrorisme.

Presidentens kommentarer kom i forbindelse med at regjeringa til hans allierte, den populistiske milliardæren og statsministeren Andrej Babis, var blitt utsatt for angrep for det opposisjonspartiene kaller den langsomme og kaotiske evakueringa fra Kabul.

Ifølge formannen for det parlamentariske utvalget for forsvarsspørsmål, Jana Cernochova (borgerdemokrat) kunne regjeringen ha handlet raskere. «Hele redningsaksjonen, som vi har sett på de siste dagene, er en demonstrasjon av regjeringas amatørisme og inkompetansen til den usynlige forsvarsministeren [Lubomir Metnar, ANO -parti], som sovnet igjen,» sa hun til det tsjekkiske nyhetsbyrået.

«Jeg anser det som en fiasko at vi var så langsomme med dette redningsoppdraget. Flere titalls mennesker har hjulpet tsjekkerne i Afghanistan. Vi har lenge visst at de vil være i stor fare,” sier leder for piratpartiet Ivan Bartos.

Det er en politisk uenighet i Tsjekkia om hva man skal gjøre med de afghanske kollaboratørene som de tsjekkiske styrkene har brukt.

Sosialdemokratens innenriksminister Jan Hamacek bekreftet at Tsjekkia vil gi bistand til rundt hundre lokalbefolkningen som hjelper den tsjekkiske ambassaden og hæren i landet, inkludert deres familiemedlemmer.

Politikere på ytre høyre derimot har angrepet regjeringas beslutning om å bringe afghanske tolker til Tsjekkia. Tomio Okamura fra høyrepartiet SPD sier at: «Hvis de er patrioter som ønsker frihet og demokrati for sitt hjemland, så burde de nå være i den afghanske hæren som kjemper mot Taliban.»   Hans parti har vært motstandere av den vestlige tilstedeværelsen i Afghanistan.

Kommentar:

Milos Zeman er nok ikke den eneste lederen i NATO som nå har alvorlige tvil ved alliansens eksistens. Hvor mye er NATOs berømmelige Artikkel 5 verdt hvis denne angivelig så mektige alliansen må flykte med halen mellom beina fra et land som Afghanistan? Alle de østeuropeiske NATO-medlemmene har dyrket sine illusjoner om NATO-solidariteten i årevis. Men de ser nå at NATO er en koloss på leirføtter. Ikke bare har alliansen lidd et forsmedelig og vanærende nederlag, men alliansens leder, USA, har vist seg som et land som knapt klarer å handle i en krisesituasjon som dette. Om ikke alle sier det åpent, slik Zeman gjør, må mange av dem tenke det på kammerset, om ikke annet fordi de er redde for sitt eget skinn.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.