USA overlot moderne militærutstyr for milliarder av dollar til Taliban

0
Det sendte sjokkbølger inn i det militære etablissementet i USA da Taliban kunne posere med blant annet Black Hawk-helikoptre.

Talibans Blitzkrieg og sjokkartede overtakelse av Afghanistan og hovedstaden Kabul har ført til at nesten alt det kostbare og avanserte militære utstyret som USA har pumpet inn i landet har havnet på Talibans hender. Og det er ikke småtterier det er snakk om.

Magasinet Forbes har forsøkt å sette opp en oversikt. Det har vært vanskelig fordi Biden-administrasjonen nå aktivt skjuler data om dette. Men de har kommet langt i en ganske detaljert oversikt: Staggering Costs – U.S. Military Equipment Left Behind In Afghanistan. Forbes skriver:

USA ga anslagsvis $ 83 milliarder i opplæring og utstyr til afghanske sikkerhetsstyrker fra 2001. Bare i år var USAs militære bistand til afghanske styrker $ 3 milliarder. Å sette prislapper på amerikansk militært utstyr som fortsatt står i Afghanistan er ikke en lett oppgave. I krigens tåke – eller tilbaketrekning – har Afghanistan alltid vært en svart boks med lite solskinn.

Mellom 2003 og 2016 kjøpte og ga USA 75.898 kjøretøyer og 208 fly til den afghanske hæren og sikkerhetsstyrkene, ifølge en rapport fra Government Accountability Office. Her er ei detaljert liste over typen kjøretøyer med prislapper:

  • Armored personnel carriers such as the M113A2 cost $170,000 each and recent purchases of the M577A2 post carrier cost $333,333 each. 
  • Mine resistant vehicles ranges from $412,000 to $767,000. The total cost could range between $382 million to $711 million.
  • Recovery vehicles such as the ‘truck, wrecker’ cost between for the base model $168,960 and $880,674 for super strength versions.
  • Medium range tactical vehicles include 5-ton cargo and general transport trucks were priced at $67,139. However, the family of MTV heavy vehicles had prices ranging from $235,500 to $724,820 each. Cargo trucks to transport airplanes cost $800,865.
  • Humvees – ambulance type (range from $37,943 to $142,918 with most at $96,466); cargo type, priced at $104,682. Utility Humvees were typically priced at $91,429. However, the 12,000 lb. troop transport version cost up to $329,000.
  • Light tactical vehicles: Fast attack combat vehicles ($69,400); and passenger motor vehicles ($65,500). All terrain 4-wheel vehicles go up to $42,273 in the military databases.

Taliban har blant annet erobret Black Hawk helikoptre og A-29 Super Tucano angrepsfly. Black Hawk koster opptil 21 million dollar per stykk. A-29 Super Tucano koster 21,3 millioner hver og USA hadde utplassert minst 20 av dem.

Det afghanske flyvåpenet fikk kontrakt for C-208 lette angrepsfly i mars 2018: sju fly for 84,6 millioner dollar, eller 12,1 millioner dollar hver. Flyene er veldig avanserte og har HELLFIRE-missiler, antitank-missiler og andre våpen. PC-12 etterretnings-, rekognoserings- og overvåkingsfly bruker det siste innen teknologi. Pentagon må være bekymret over at disse flyene er havnet i Talibans hender. Sivile modeller selges nye for omtrent $ 5 millioner hver, og militærflyene koster mange ganger den prisen.

Lista er nesten uendelig. USA har etterlatt seg svært mange droner, minst 600.000 infanterivåpen, inkludert M16 rifler, 162.000 kommunikasjonsenheter og 16.000 nattkikkerter ifølge en rapport.

GAO -- Weaponry Into Afghanistan

«Vi kan ikke regne med at Taliban vil levere det tilbake til oss på flyplassen»

«Vi har tydeligvis ikke et fullstendig bilde av hvor hvert av dette forsvarsmateriellet har blitt av, men en god del av det har falt i hendene på Taliban,» sa nasjonale sikkerhetsrådgiver i Det hvite hus Jake Sullivan, skriver The Hill rapporterte. «Og åpenbart har vi ikke en følelse av at de kommer til å overlevere det til oss på flyplassen.»

USAs og Vestens nederlag i Afghanistan var virkelig Saigon på steroider.

Les kommentar: Saigon på steroider. Et mer katastrofalt nederlag enn Vietnam.

Forrige artikkelOpphev koronasertifikatet nå!
Neste artikkelMintPress konfronterer senator Cruz om de drepende sanksjonene mot Venezuela