Sveriges utenriksminister: – Vi deltar gjerne i forsøket på å avsette Putin

0

To russiske komikere klarte å lure Sveriges utenriksminister Ann Linde til å forsnakke seg og antyde at Sverige gjerne er med på å finansiere et forsøk på å avsette Russlands president Vladimir Putin.

Komikerne, som har gjort det til en spesialitet å ringe opp til vestlige ledere og få dem til å si avlørende ting, gjorde virkelig et kupp denne gangen.

Innringerne lot som om de representerte den russiske opposisjonen og klarte å få Ann Linde til å si ifra om sin støtte til hemmelige sanksjoner mot Russland . Linde antyder at det er påkrevd med en hestehandel. I tillegg til å være Sveriges utenriksminister, er Linde også styreleder i OSSE, Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa.

Utenriksministeren avslører også at hun er åpen for å overføre svenske skattebetalers penger i hemmelighet til den russiske opposisjonen, via et annet land – men at hun ikke kan diskutere saken over telefon fordi det hun foreslår er ulovlig.

Komikerne tar opp svensk finansiering til den russiske opposisjonen og forteller deretter til Linde at det er satt av 38 millioner euro til utvikling av sivilsamfunn og menneskerettigheter fram til 2026. Linde sier at finansiering kan ordnes.

«Betalingen kan ikke gjøres åpent, da det ville være i strid med russiske lover om utenlandsk finansiering,» forklarer innringeren.

«Jeg tror ikke vi skal diskutere dette på telefon, noen andre kan snakke med deg etter samtalen vår» og gjentar senere i samtalen «noen av mine folk vil snakke med deg», svarer Ann Linde.

Russlands reaksjon

Pinlig, pinlig, pinlig.

Expressen var i kontakt med UDs pressetjeneste:

”För utrikesministern är det viktigt att vara öppen för kontakt och dialog med civilsamhällesrepresentanter från olika länder. Det är olyckligt att den öppenheten utnyttjas på det här sättet”, skriver UD:s presstjänst och fortsätter:

”Utrikesdepartementet har rutiner för att förbereda utrikesministerns samtal, dessa har följts men var dessvärre inte tillräckliga i det här fallet.”

Siden det ikke lot seg gjøre å benekte at samtalen har funnet sted og at den forløp slik den gjorde, har det offisielle Sverige lagt seg på linja med at «”de utrikespolitiska relationerna inte påverkats”.

Russland er imidlertid ikke enig i at Lindes uttalelser ikke har skadet forholdet mellom de to landene. Russlands ambassade i Stockholm har publisert en syrlig kommentar der det blant annet heter:

“Vi har noterat en publikation i Expressen av den 1 augusti i år ägnad åt ett telefonsamtal som ägde rum mellan Sveriges utrikesminister A. Linde och de kända nätbluffmakare den 29 juli i år som utgav sig för att vara Julia Navalnaja, makan till en rysk oppositionsman, och chef för hans regionala staber Leonid Volkov.

Även med hänsyn till det att det var en bluff, övertygar samtalets innehåll oss tyvärr igen om att Stockholm inte är hågat att avvika från sin valda konfrontationskurs gentemot vårt land och inte strävar efter att söka vägar till att sanera bilateral samverkan med Ryssland.

Istället för uppmaningar till att utbygga goda grannförhållanden mellan Moskva och Stockholm säger ministern faktiskt öppet om svenska myndigheters beredskap att finansiera en extremistorganisation som är förbjuden i vårt land och stödja icke systemopposition.

Sådana utspel till stöd för en så kallad «opposition» utgör, nådiga herrar, ett tydligt exempel på ett ingripande i grannlandet Rysslands interna angelägenheter och kan inte anses på ett annat sätt än som direkt skadliga för våra bilaterala relationer.”

Kommentar: Udugelige amatører med skummel dagsorden

At det var mulig å lure Sveriges utenriksminister til å begå en slik gaffe, som det heter i Frankrike, beror naturligvis dels på at Ann Linde er en av mange komplett udugelige og svake politikere som har steget til værs som de varmluftballongene de er, i Europa de siste par tiårene. Og dels beror det på at Sverige nettopp har en slik politikk som den hun blir lurt til å avsløre. Det tidligere relativt nøytrale Sverige, er i likhet med Norge, blitt en framskutt base for USAs krigsplaner mot Russland. Og Ann Lindes jobb er å holde på med det. Vi venter bare spent på at Ine Eriksen Søreide går i den samme fella.

Forrige artikkelGlobal ølindustri og illusjonen om fritt valg
Neste artikkelStorbritannias forsvarsminister fordømmer USAs tilbaketrekning fra Afghanistan