«Opprøret» fra Nordalliansen i Afghanistan falt sammen før det startet

0
Denne fotomontasjen skal angivelig være produsert av Taliban der ei gruppe av deres elitesoldater har iført seg amerikanske uniformer og utstyr for å lage en hånende kopi av det ikoniske Ivo Jima-fotoet.

Vil rester av Nordalliansen starte borgerkrig mot Taliban? spurte vi 20. august. Sønnen til den legendariske militære lederen av Nordalliansen, «Løven av Panjshir», Ahmed Shah Massoud, skriver i en kronikk i Washington Post at han er klar til å følge i sin fars fotspor og reise en opprørshær i Panjshir-dalen mot de nye herskerne i Afghanistan. Og spørsmålet var om den 32 år gamle Massoud junior, uten sin fars krigserfaring, ville være i stand til å gjøre noe slikt.

Og vårt tentative svar var:

Det er imidlertid svært uklart om Massouds styrker vil kunne hindre Taliban i å ta kontrollen over Panjshir-dalen, noe de ikke har forsøkt til nå. Og det er heller ikke klart om Massouds trusler er et forhandlingsutspill.

Massoud appellerer til USA, Storbritannia og Frankrike og ber om våpen og penger. Men det spørs hvor stor begeistringen er der for å skyfle ut nye titalls milliarder etter at de har tapt omtrent alt de hadde investert til nå da Taliban tok over.

Vi tillot oss å betvile Massoud juniors evne, og kanskje også vilje, til å starte en borgerkrig mot Taliban, og antydet at utspillet like gjerne kunne være et forhandlingsutspill.

Det har ikke manglet på applaus for Massouds initiativ og særlig britene har vist sin vilje til å la flere afghanere dø for britiske interesser. Anti-Taliban magasinet Long War Journal har uttrykt store forhåpninger for en mulig borgerkrig. Gareth Browne, som er korrespondent for The National i Beirut intervjuet Ahmed Shah Massoud og han skrøt uhemmet av sine angivelige styrker i Panjshir-dalen.

Men allerede i dette intervjuet går det fram at Massoud inviterer til kompromisser:

“We are not after war, we are after peace, but peace has some conditions — otherwise, things will evolve into another war.”

Skulle en slik ny borgerkrig ha noen sjanse til å komme ut av startblokkene, for ikke å si oppnå noe, måtte den ha støtte fra et eller annet naboland for å få inn våpen og rekrutter. Men ingen av Afghanistans naboland er interessert i en ny krig nå. Russland har fortsatt Taliban på sin liste over terrororganisasjoner, men har i gang en dialog med dem og later til å ha en nokså nøktern analyse av situasjonen i landte. Russlands ambassadør Dmitry Zhirnov sier i sin vurdering at den angivelige oppstanden i Panjshir-dalen er dømt på forhånd:

«De har ingen militære utsikter. Det er ikke mange mennesker der. Så vidt vi vet har de 7000 væpnede folk. Og de har allerede problemer med drivstoff. De prøvde å fly et helikopter, men de har ikke bensin og ingen forsyninger,»

De eldstes råd i Panjshir later til å ha samme vurdering som Zhirnov. Pajhwok News skriver at de har bedt Massoud om å legge fram en plan for forhandlinger med sikte på å løse gjenstående spørsmål med Taliban. Dette har Moon of Alabama vist. Dette stemmer med andre meldinger fra dem som potensielt kunne ha vært med på en motstand.

Da hjelper det ikke at unge Massoud menger seg med den notoriske Bernard-Henri Lévy.

Riktignok prøver BHL å gi det motsatte inntrykket på Twitter. Men kampen om hegemoniet i Afghanistan avgjøres ikke på Twitter. Han får da også ganske mange spydige kommentarer på denne Twitter-meldinga:

Joe Biden prøvde å kompensere for sitt og USAs gigantiske nederlag i Afghanistan med et grep han mestrer, nemlig å stjele andre lands penger. USA vil blokkere Afghanistan adgang til midler landet har i USA. Nok en taperstrategi fra Det hvite hus, altså. Dette grepet gjør det bare enda mer nødvendig for Taliban å finne løsninger med Russland og Kina, vel vitende om at landet sitter på enorme mineralressurser, blant annet lithium, som det er sterk etterspørsel etter.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.