– Når journalistikk om Ungarn går over alle støvleskaft

0
Ungarns statsminister Viktor Orbán

Reportere uten grenser ødelegger tilliten til journalistyrket med sin karakteristikk av Ungarns statsminister Viktor Orbán. Dette skriver journalistveteranen Thomas Vermes i magasinet Journalisten. Vermes er fra Ungarn og har en svært lang presseerfaring i Norge, blant annet fra Klassekampen, Nationen og ABC Nyheter. I denne kronikken reagerer han kraftig på at den internasjonale organisasjonen Reportere uten grenser sprer det som bare kan kalles «fake news» om Ungarn og statsminister Viktor Orbán. Vermes skriver:

Visste du at statsministeren i EU-medlemslandet Ungarn har opprettet organer for sensur av pressen, fengsler journalister vilkårlig og får drapsmenn til å ta livet av pressefolk?

Nei vel. Det skyldes først og fremst at det ikke skjer. Men den prestisjetunge internasjonale organisasjonen Reportere uten grenser (på fransk forkortet til RSF) sprer likevel fake news om at Viktor Orbán faktisk står bak slik statsterror.

2. juli offentliggjorde RSF 2021-versjonen av sin årlige liste over Pressefrihetens rovdyr (Press Freedom Predators). Der ble Orbán for første gang satt på denne lite ærefulle lista – på lik linje med blant annet Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman, som var ansvarlig for drapet på, parteringen av og forsvinningen til den kritiske journalisten Jamal Khashoggi.

Rent sprøyt som journalistikk

Kravet for å kvalifisere til RSFs rovdyrliste er ifølge deres hjemmeside følgende:

Alle er stats- eller regjeringssjefer som tråkker på pressefriheten ved opprettelse av et sensurapparat, vilkårlig fengsling av journaliser eller oppmuntrer til vold mot dem, uten selv å ha blod på sine hender fordi de direkte eller indirekte har fått journalister til å bli myrdet. (Min oversettelse).

Alle som kjenner Ungarn vet at det er rent sprøyt at noe sånt skjer der. At en såpass tung journalistisk aktør som RSF tillater seg dette, er et signal til journaliststanden: Skriv hva dere vil!

Vermes kjenner Ungarn godt, kan språket og har gode kontakter med regjeringskritiske journalister der. Ingen av dem vil stille seg bak en slik kritikk som RSF kommer med.

Vermes mener det vi nå ser fra RSF passer godt inn i et journalistisk fenomen han har observert mange ganger:

«Hvis en person, land eller organisasjon blir oppfattet som ille nok av mange nok, kan vanlige journalistiske prinsipper legges til side.

Det er grunnen til at RSF, med en imponerende liste av støttespillere fra mange land, kan komme med slikt vås uten at noen leer på et øyelokk. Også NTB gjenga nyheten om at RSF hadde satt Orbán på sin «rovdyr-liste».

Faktisk er det ikke som jeg skrev innledningsvis, at sånt ødelegger tilliten til journalistfaget. Det er sånn journalistisk praksis tilsynelatende skal være.»

Vår kommentar: Hvem finansierer «Reportere uten grenser»?

RSF er finansiert av blant annet National Endowment for Democracy (NED), som er CIAs sivile front, Center for a Free Cuba, finansiert av USAID og NED, EU og Open Society Foundation, som er fullstendig kontrollert av George Soros. Det går fram av deres årsrapporter at det også er subsidiert av eBay-eier Peter Omydiar, som i likhet med NED og Soros alltid er å finne der USA ønsker et regimeskifte.

Se Tucker Carlson intervjuer Viktor Orbán

Norske medier kunne jo gjort som Tucker Carlson i Fox News, nemlig intervjue Viktor Orbán og stille hva de måtte ha av kritiske spørsmål. Verken Vermes eller vi har som mål å forsvare Orbán. Vårt mål er å fremme en anstendig og etterrettelig journalistikk.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.