Kommunikasjonsstrategi : Taliban 1 – Stoltenberg 0

0

Har ikke Jens Stoltenberg edrue rådgivere? Hans forestilling på pressekonferansen til NATO 17. august 2021 gir grunn til å stille et så retorisk spørsmål. Mannen hadde jo gjort det vesentlig bedre om han hadde holdt kjeft, for det som kom ut av ham var en mediekatastrofe for NATO. Hva gjør NATOs generalsekretær dagen etter at alliansen hans har lidd et knusende nederlag etter å ha brukt over 2 billioner dollar (2000 milliarder dollar) og drept og ødelagt for fote i 20 år? Jo, han truer med å bombe Afghanistan igjen!

Palmegreiner fra Taliban

Stikk motsatt av Stoltenbergs trussel om mer terrorbombing (for kvinner og barn?) la Taliban godsida til. På sin pressekonferanse sa de at alle soldater som hadde kjempet mot dem var benådet og at utenlandske medier skal få fortsette å jobbe i landet. De får ikke bryte loven – men «de må gjerne kritisere Taliban, slik at Taliban kan forbedre seg!» Kvinner oppfordres til å bli med i regjeringsapparatet, de kan jobbe, utdanne seg og så videre. Taliban ønsker fred med alle land og ingen skal få få angripe andre land fra afghansk jord.

Tida vil vise hvordan Taliban vil etterleve disse løftene, men som medieutspill kjørte det sirkler rundt «bombe-Jens».

Les sammendrag av Talibans pressekonferanse her. Se den her.

Skal man tro på Taliban?

Her ser vi bare på det som blir formidlet fra tapere og seierherrer og vurderer det som mediestrategi. Og der er det ingen tvil: Taliban vant i mediene som de allerede hadde gjort på bakken.

Men skal man tro på dem?

Det kan naturligvis bare framtida gi svar på.

Men Taliban vant ikke denne krigen fordi de var irrasjonelle gærninger. De vant den fordi de klarte å vinne «hjerter og tanker» hos sine landsmenn. De er utvilsomt dyktige soldater, og de må ha hatt en kampmoral som stiller deres motstandere fullstendig i skyggen. Men de må også ha gjort det politiske håndverket i det stammedelte Afghanistan på en dyktig måte.

Det kan derfor på ingen måte utelukkes at de mener mye av det de sier. Som overlegne seierherrer har de alt å vinne på å få fred, få i gang virksomhet, ha så få fiender som mulig, og skaffe seg alliansepartnere.

De står utvilsomt for en reaksjonær form for politisk islam, men der er også smarte politikere. De har hatt samtale med Moskva og Beijing i årevis og vet nøyaktig hva deres tore naboer forventer og hva de kan oppnå hvis de spiller etter de reglene som nå gjelder i Sentral-Asia.

Et løfte vi kan være nokså sikre på at Taliban vil holde er at de vil stenge narkotrafikken fra Afghanistan. Det er katastrofalt for alle dem i det amerikanske apparatet, inklusive CIA, som har tjent milliarder på opium og heroin fra Afghanistan.

Les: Geopolitics, Profit, and Poppies: How the CIA Turned Afghanistan into a Failed Narco-State

Dette er et kostnadsoverslag fra Brown University over USAs utgifter til krigen i Afghanistan.

I USA er Afghanistan-veteraner rasende etter det ydmykende nederlaget: Hva var det vi ofret liv og helse for? Alle disse blodige ofrene for ingenting?

Journalist-veteranen Erling Borgen skriver i et innlegg i Transit Magasin:

Afghanistan-skammen: – Det er ikke sant at Norge er en uskyldig fredsnasjon:

«Ledende norske politikere har prøvd å fremstille dette som en lang fredsoperasjon. Da Jonas Gahr Støre var utenriksminister sa han at norske soldater var ”på et krystallklart fredsoppdrag i Afghanistan”.

Sannheten er helt annerledes. Afghanistan-krigen, ledet av USA og Storbritannia, har vært en komplett katastrofe.

Mer enn 70.000 sivile døde. 69.000 døde afghanske soldater. 3.500 døde amerikanske soldater. Ti norske soldater mistet sitt liv i krigen.

I dag har Afghanistan minst tre millioner interne flyktninger. To millioner eksterne flyktninger. 

Afghanistans jord er forurenset og ødelagt av nedgravde miner, som dreper og ødelegger afghanske barn. Bedrøvelige FN-rapporter beskriver sult og fattigdom. I dag har bare 27 prosent av befolkningen har tilgang til rent drikkevann. 

Det er ikke sant at Norge er en uskyldig fredsnasjon. Norske politikere, norske statsråder, norske våpendirektører i Kongsberg og NAMMO, norske generaler har deltatt i en blodig krig i Afghanistan.»

Les: Billions spent on Afghan army ultimately benefitted Taliban

NATOs nederlag var totalt og ydmykende, Stoltenberg gjorde det et hakk verre

USA og NATO har pumpet våpen for titalls milliarder av dollar inn i Afghanistan. Krigsindustrien har gjort vanvittige profitter. Nå står mesteparten av disse våpnene igjen etter dem og er falt i Talibans hender. De nye herskerne i Kabul kan glede seg over massevis av flunkende nye Humvee-biler, tanks, Black Hawk-helikoptre, droner og massevis av annet avansert utstyr.

Dette understreker ytterligere hvor totalt USA/NATOs nederlag er. Det er så inkompetent og ydmykende at alle som kanskje kunne ha tenkt seg å være lakei for USA rundt omkring i verden nå bør få andre tanker. Det er risikabelt å gjøre seg avhengig av ei supermakt som kan rote det til så fullstendig.

En annen som viser det totale moralske havariet til «våre allierte» er eks-president Ashraf Ghani, altså Norges allierte i Afghanistan. Han flyktet fra Kabul med fire biler og et helikopter fulle av penger. Det var så mye penger i bagasjen hans at han angivelig ikke fikk med seg alt. Vi kan jo bare anta at noen av dem var gaver fra Erna Solberg på vegne av norske skattebetalere.

NATO sier de har vært i Afghanistan for «kvinner og barn», og så presterer altså deres generalsekretær å true med å bombe landet igjen «fra avstand». Men hvem er det som stort sett blir ofre for slik «bombing fra avstand» fra USAs og NATOs side? Jo, nettopp sivilbefolkninga, nettopp kvinner og barn. Stoltenberg klarte i en eneste setning å demonstrere at NATO ikke er noe annet en en gigantisk terrorist.

Forrige artikkelKina og Russland slutter rekkene – og Iran er med
Neste artikkelPratende hoder i Arendal