Kina og Russland slutter rekkene – og Iran er med

0

Teheran Times rapporterte 11. august 2021 at Moskva har formidlet til Teheran at Shanghai Cooperation Organization (SCO) har oppnådd enighet om at Iran blir tatt opp som fullstendig medlem av SCO. Sekretæren for Russlands sikkerhetsråd Nikolai Patrushev formidlet denne viktige nyheten i en samtale med sin iranske motpart, admiral Ali Shamkhani. Senere twitret Shamkhani at han og Patrushev også diskuterte Afghanistan, Syria og Persiabukta. Dette skriver kommentatoren M.K. Bhadrakumar i artikkelen Russia, China circle the wagons. Iran is in it.

Det betyr at SCO endelig har frikoplet spørsmålet om Irans medlemskap i gruppa fra atomavtalen. Dette er det første utenrikspolitiske initiativet til den nyvalgte iranske preseidenten Ebrahim Raisi, og samtalene med Patrushev må kalles strategiske.

Dette skjedde bare noen få dager før USAs katastrofale nederlag i Afghanistan, og det er naturligvis ingenting USA nå kan gjøre for å hindre Kina, Russland og Iran fra å smi en tettere allianse og dermed frigjøre både investeringer og handel, noe som vil komme svært godt med i den kriseridde iranske økonomien.

SCO: medlemmer mørkegrønt, observatører lysegrønt og dialogpartnere gult.

Dette vil naturligvis bety et kvantesprang framover for den kinesiskinitierte silkeveibeltet, og det vil også antakeligvis sette fart på regionale prosjekter som Irans International North-South Transportation Highway (INSTC) og Trans-Afghan rail line.

Russland utenriksminister Sergej Lavrov har jobbet aktivt for å legge til rette for Irans fulle medlemskap i SCO, og nå blir altså dette et faktum. Det vil også gjøre SCO mer komplett.

Shanghai Cooperation Organization (SCO) ble grunnlagt 15. juni 2001 og har altså allerede rundet 20 år. De opprinnelige medlemmene var Kina, Kasakhstan, Kirgisistan, Russland og Tadsjikistan og Usbekistan. 9. juni 2017 ble også India og Pakistan medlemmer. Observatørlanda som deltar på møtene er Afghanistan, Hviterussland, Iran og Mongolia. I tillegg kommer de såkalte dialogpartnerne: Armenia, Aserbajdsjan, Kambodsja, Nepal, Sri Lanka og Tyrkia. Egypt og Syria har søkt om observatørstatus.

Dette er uten tvil den største samarbeidsorganisasjonen i verden, nest etter FN. Medlemmer og partnere utgjør halve menneskeheten, og den samlede økonomien deres er markant større enn G7. Målt i kjøpekraftsvektet BNP er SCO+ 11 prosent større enn G7. (IMF 2021)

Uansett hvor fundamentalistiske Taliban måtte være, så vil de ønske handel, og nå har de SCO-medlemmer på alle kanter. At også Afghanistan vil finne en plass i SCO er nokså åpenbart. USA og Vesten er parkert totalt på sidelinja.

Forrige artikkelBehandling for Covid-19. Utviklet av erfarne klinikere.
Neste artikkelKommunikasjonsstrategi : Taliban 1 – Stoltenberg 0