Grunnlegger av «faktasjekker» tatt i å plagiere andre under falsk navn

0

David Mikkelson, som er en av grunnleggerne av «faktasjekkeren» Snopes har alltid presentert seg som en garantist for sannhet og etterrettelighet. Nå har kanalen BuzzFeed tatt ham med buksene rundt anklene. Mikkelson har nemlig måttet innrømme at i perioden mellom 2015 og 2019 har han skrevet artikler under falsk navn som er plagierte fra andre, blant annet LA Times og The Guardian.

BuzzFeed skriver:

Etter henvendelser fra BuzzFeed News, gjennomførte Snopes en intern gjennomgang og bekreftet at under et pseudonym, Snopes byline og hans eget navn, skrev og publiserte Mikkelson 54 artikler med plagiert materiale. … Snopes VP for redaksjonell og administrerende redaktør Doreen Marchionni suspenderte Mikkelson fra redaksjonelle oppgaver i påvente av «en omfattende intern undersøkelse.» Han er fortsatt en av sjefene i selskapet og og eier 50% av aksjene i Snopes.

Et av pseudonymene til Mikkelson var Jeff Zarronandia, presentert som en Pulitzer-prisvinner og forfatter av minst 23 artikler på Snopes. Men det var bare et alter-ego for David Mikkelson.

Plagiater

Som man ser har ikke Mikkelson en gang giddet å endre svært spesielle adjektiver når han har plagiert.

BuzzFeed har funnet plagiat fra New York Times, CNN, NBC News og BBC i Mikkelsons artikler.

Kollega med og kilde for Faktisk.no

Den såkalte «faktasjekkeren» Faktisk.no har lenge vært stolt av sitt nære kompaniskap med Snopes. Det går fram av deres sjølrosartikkel fra 2017, der det heter:

På verdensbasis er Faktisk.no det 35. faktasjekkinitiativet som tilsluttes nettverket, som består av kjente faktasjekkere som PolitiFact, Snopes, The Washington Post Fact Checker, FullFact og svenske Viralgranskeren.

Nettverket administreres av anerkjente Poynter Institute i USA.

Et enkelt søk på nettsidene til Faktisk.no viser at stoff fra Snopes er brukt svært ofte. Vi har funnet 25 slike artikler, men har ikke gjennomgått dem i detalj.

Det er noe med det å framstille seg som sannhetens vokter og garantisten i siste linje av hva som er sant og falsk her i verden. Da tåler man ikke så mye falske navn og plagiat. Men det er minst like ille at Faktisk.no, som eies av de største mediebedriftene i Norge, er i kompaniskap med CIA gjennom Poynter, den såkalte faktasjekkerorganisasjonen som Faktisk.no er medlemmer av og får mye opplæring og inspirasjon fra. De ble opprettet med støtte fra Bill & Melinda Gates Foundation.

The Poynter Institute for Media Studies, Inc. fikk i 2015 382.997 dollar fra Gates.

Poynter er forøvrig finansiert av andre svært rike institusjoner, som Charles Koch Foundation, Facebook, Google News Initiative (nettgigantens prosjekt for å kontrollere mediene), National Endowment for Democracy (CIAs sivile front) og Open Society Foundations (Soros), for å nevne noen.

Faktisk.no er også i partnerskap med CIA gjennom Credibility Coalition.

Har du ikke hørt om Credibility Coalition? Ikke ta det tungt om svaret er nei, de fleste andre har ikke hørt om det heller. Denne «troverdige koalisjonen» er et nettverk som tar sikte på å vinne krigen om verdensopinionen, og de er anført av bidragsytere som NATOs tenketank Atlantic Council, Bill & Melinda Gates Foundation og CIA-fronten National Endowment for Democracy. Norske medier er tungt involvert.

Dette er vestlig storfinans, NATO, CIA og annen vestlig etterretning i tett samarbeid med vestlige nyhetsorganisasjoner.

Les: Faktisk.no og NRK deltar i enda et tvilsomt nettverk

Når man jobber sammen med løgnfabrikker som NED og Open Society, blir samarbeid med plagiatører og juksepaver bare som pynten på kaka å regne.

Men les artikkelen i BuzzFeed i sin helhet. Det er en nytelse.

Forrige artikkelDe raske seirene til Taliban overrasker stormaktene og skaper en ny situasjon i Sentral-Asia
Neste artikkel“First Do No Harm”