De som organiserer de olympiske lekene nekter å minnes ofrene for Hiroshimabombingen i 1945

0
Hiroshima, Japan. Ruiner etter atombomben som utslettet byen.

Den 6. august markeres den 76. årsdagen for da USA slapp en atombombe over Hiroshima. Samme dag som det pågikk de olympiske leker i Tokyo.

Av Dave DeCamp. Anti-War.

Fredag 6. august markerer 76. årsdagen for at De Forente Stater slapp en atombombe på den japanske byen Hiroshima. Årsdagen faller sammen med de olympiske lekene i Tokyo. Men de som organiserer lekene nekter å minnes ofrene for massakren.

Borgermesteren i Hiroshima Kazumi Matsui sendte et brev til Den Internasjonale Olympiske Komite (IOC) og ba dem avholde et øyeblikks stillhet 8.15 på fredag. Det var øyeblikket da bomben falt. Med forspørselen ble avslått.

I brevet sto det: «Vi ønsker at atletene og andre offisielle på en eller annen måte skal forstå realiteten av en atombombe.

Vil dere, vær så snill, be dem slutte seg til ånden ved Peace Memorial Ceremony som blir holdt i Hiroshima med en stille bønn i den olympiske byen, eller hvor de enn måtte befinne seg?»

Avslaget fra IOC kom etter at IOCs president Thomas Bach besøkte minnestedene i Hiroshima i juli.

“Vi ber dere bare sette av litt tid.” 

Hva i all verden var det Bach besøkte Hiroshima for? Vi føler oss forrådt», sa  Toshiyuki Mimaki, et 79 år gammelt medlem av Nihon Hidankyo, en organisasjon for overlevende fra Hiroshima og Nagasaki.

IOC forklarer avslaget på henvendelsen med å si at de bestemte seg for ikke å henvende seg til atletene eller andre offisielle om ikke å avholde et øyeblikks stillhet.

Avslutnings-seremonien som skal holdes 8- august vil ha med et innslag der man minnes ofrene for denne historiske tragedien. IOC sier at Hiroshima-bombingen kunne blitt husket i løpet av avslutnings-seremonien, men la til at innslaget ikke kunne være for ofrene etter en enkelt hendelse.

Det virkelige antall ofre etter USAs bombing av Hiroshima vil aldri bli kjent. Men anslagene setter tallet til omtrent 140 000. Da bomben ble sluppet hadde byen omtrent 255 000 innbyggere.

Nagasaki ble bombet noen få dager senere, den 9. august. Der regner man med at omtrent  70 000 mennesker ble drept.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst for Derimot.no.

Forrige artikkelIsland og Gibraltar har den høyeste vaksinasjonsraten i verden – og antall covidtilfeller går rett til værs
Neste artikkelKaribisk opprør mot tvangsvaksinering
skribent
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.