Britisk kjøttindustri trygler om å få bruke fanger i produksjonen

0
Flyfoto av britisk fengsel

Bransjen sier at de ikke klarer å skaffe nok arbeidere på grunn av brexit og covid.

Desperate matprodusenter trygler regjeringen om å kunne oppfordre fanger til å løse en arbeidskrise som skyldes på det dobbelte brexit og Covid, skriver avisa The Guardian.

The Association of Independent Meat Suppliers, som representerer slaktere, slakterier og foredlere, sa at det ble avholdt en samtale med Justisdepartementet 23. august 2021 for å undersøke hvordan medlemmene kunne rekruttere flere nåværende innsatte og tidligere lovbrytere. For å fylle ledige stillinger prøver selskapene å rekruttere fanger via en ordning som gjør at innsatte kan utføre lønnet arbeid ved løslatelse.

«Mye av næringsmiddelindustrien står overfor ei rekrutteringskrise,» sa Tony Goodger fra kjøttleverandørforeningen.

Den offisielle arbeidsløsheten i Storbritannia er på 4,7 prosent eller 1,6 millioner mennesker.

Kjøttbransjen sier ingenting om at en hovedgrunn til at de ikke klarer å rekruttere vanlige arbeidere er de lave lønningene og de elendige arbeidsforholdene i bransjen.

Argumentet for arbeid i fengslene har vært at det skal lette fangenes overgang til et normalt liv når de slipper ut. Men tendensen går i retning av å se fengselsarbeid som en erstatning for en normal arbeidsstyrke. Dette skriver Jena Pandeli i Futures of Work.

«I teorien er det mange fordeler med å utnytte den private sektoren til å tilby sysselsetting i fengsel, men dessverre, med bare noen få unntak, er det sjelden hvordan privat fengselsarbeid fungerer. I virkeligheten ser vi kjedelig, monotont, lavt kvalifisert arbeid som ofte tilbys av selskaper som bare leter etter billig arbeidskraft.»

I Storbritannia drives en del fengsler av private selskaper, og for dem blir det ekstra fristende å bruke fanger som arbeidskraft for å maksimere profitten.

Et av de ledende selskapene som driver private fengsler i Storbritannia er Serco Group. De driver halvparten av de private fengslene i Storbritannia. Bill & Melinda Gates Foundation Trust i 2019 investerte ganske stort i Serco Group i 2019, der forresten BlackRock er nest største eier.

Les: Serco: the company that is running Britain.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.