Bevisst villedning eller ren kompetansesvikt?

0

Upresist og feil igjen, NRK/Dagsrevyen

Av Terje Sørensen.

NRKs Dagsrevyen kastet seg 2.8.2021 på det pågående, alminnelige hovedstrømsmediahysteriet om corona/covid-19-smitteøkningen. Om de ansvarlige bevisst har ønsket å villede sine seere eller har manglet kompetanse, tør jeg ikke ha noen faktabasert mening om. Men de tall og fakta som ble fremlagt under sendingen, er etter min mening i beste fall upresise og feil.

Som medfølgende illustrasjon viser, hevdes to tall som «nye smitta», nemlig henholdsvis 1494 for uke 29 og 2142 for uke 30. Kilden det vises til, er MSIS og FHI. Jeg har sjekket de sist oppdaterte tallene (3.8.2021), som bekrefter 1494 for uke 29, og 2142 for uke 30. Det NRK/Dagsrevyen betegner som «nye smitta», betegner MSIS/FHI som «Antall personer testet for covid-19 per dag og andel positive blant disse» – se første tabell/graf hos FHI. Her – og ellers i sine offisielle oversikter og presentasjoner – passer de på ikke å bruke begrepet «smitta».

Etter min mening – hvilket jeg en rekke ganger har hevdet i ulike fora – er det imidlertid helt meningsløst å nevne tallene uten å relatere dem til hvor mange som er blitt testet. Akkurat dét turde være åpenbart for de fleste – muligens med unntak av NRK-ansatte. Tester man 100 personer for et eller annet, er det høyst sannsynlig at man får et resultat som er mindre enn om man tester 100.000.

I den innfelte tabellen i den medfølgende illustrasjonen er uke 29 markert grønt og uke 30 blått.

I kolonne D kan man for uke 29 fort regne ut at det er registrert 1494 (stemmer med NRK) nye personer som har testet positivt. I kolonne E for samme uke kan man like fort regne ut at 80.064 (ikke oppgitt av NRK) personer er blitt testet. For uke 30 er de tilsvarende tallene henholdsvis 2142 (stemmer med NRK) og 96.577 (ikke oppgitt av NRK). Man ser altså at det i uke 30 ble testet 16.513 flere enn i uke 29. Om NRKs tallknusere hadde våget seg inn på å regne seg frem til prosentandelen positivt registrerte i forhold til antallet testede, ville man selv med kun papir og blyant ha funnet ut at denne prosentandelen i uke 29 i gjennomsnitt var 1,87 og ditto i uke 30 var 2,22.

Det betyr en økning på 18,9 prosentpoeng fra uke 29 til uke 30, og ikke noe i nærheten av de 50 prosentpoeng NRK/Dagsrevyen bevisst eller ubevisst eller inkompetent feilaktig opplyser om!

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.